Učitelj

168 Учитељ

досављевићу. Натошевић је заиста био први патријарх наших педагога, — после њега и данас је, у томе ћемо се сви сложити, патријарх наших педагога Војислав Бакић.

Милан Шевић.

Josip Rukavina.

Religijska nastava u engleskim školama*)

U temeljima narodnog obrazovanja kod Engleza počiva inicijativa privatnih lica, a ne države. Škole su osnivale crkve, bogati ljudi i društva. Istom 1870 g. dižava preuzima osnovnu narodnu nastavu u svoje ruke. Podignuvši preko mjesnih samoupravnih organa (County Councils) besplatne osmorazredne škole (Board Schools), ona ubrzo poslije toga uvađa obligatni polazak za djecn od 6—14 godina. Privatne osnovne Škole, ili 5зц Dile zaitvarane radi nedostalka učenika, ili su prešle pod stanovitim uvjetima u državnu upravu, ili su po predašnjem prodiižile svojim radom učeći djecu bogatih roditelja, koji su u stanju plaćati tu obuku.

Privatnih je škola u Engleskoj još vrlo mnogo. U njihovu se obuku država uopće ne miješa. Najveća karakteristična razlika među državnim i privalnim školama tamo, jest razlika u sastavu učenika, U državnim školama uče se djeca siromašnih roditelja ili djeca onih ljudi, koji malo vode brigu o uzgoju svoje omladine. U privatnim školama, na protiv, djeca su bogatih roditelja koji čuvajući svoju djecu od nepoželjnih upliva sa strane raznobojnih učenika u državnim školama, mogu da šalju, та да 1 и2 cijenu materijalnih лама, зуој naraštaj u Onu školu koja im je po duševnoj atmosferi simpatična.

U svima privatnim školama religija se predaje u ovom ili onom obliku u skladu s karakterom škole. Pod obukom djeca čitaju sv. Pismo, uče katekizam i pripravljaju se za konlirmaciju

*) Podrobnije o religijskoj nastavi u Engleskoj pisao le N. Dedington ка Ertelj u „Ruskoj školi za rubežom“ knjiga 10—11. U ovome članku iznete su samo glavne misli Dedingtonovog izlaganja.