Učitelj

176 У ч и те љ

дитељним у неколико познала са законима плођења, храњења и рашћења биљног и аминалног света и са правилима вере и морала у онолико у колико то допушта доба њихова развића, стекла су добре или зле навике, уљудно или неуљудно изражавање понашања и т. д. На кратко, она су тамо у очевој кући у маломе развила све своје умне, моралне и верске особине, начином сасвим природним, експерименталним: она су под кровом родитељским познала ствари, људе и особине и једних и других са свим очигледно, експериментално и — да се тако изразим — напунила свој дух многим корисним знањима и многим штетним празноверицама и 060гатиле своје биће многим корисним и штетним навикама. Та је истина свима позната. То се све стекло очигледним експерименталним методама.

У свему оном што премаша обичне захтеве обичног живота малишан је празноверан онако исто као и његова околина. Он је антисоцијалан у онолико у колико је антисоцијална његова природа и његова околина, он је човек у маломе и својим животом и развитком преставља један од ранијих првобитних ступања културног човештва, који се од идеалног културног ступња савремених друштава у велико разликује. И кад тај човечуљак, тај човек у минијатури ступа под кров друге мајке, кад дође у основну школу, он није ни оно што је Русо држао за свога Емила, безазлено и добро створење, нити је оно Песталоцијево мајчино чедо снабдевено само најлепшим особинама које је добило од мајке, него је човек у маломе са свим добрим и злим особинама природе људске и друштвене. А какви је он таква му јеи друга мајка, такви му је учитељ и наставник. Он је човек по неопходности своје природе, свога васпитања своје окооколине, свога мучног положаја свога материјалног благоствња и т. д. он је са свима добрим и злим особинама једног човека у опште као члана савремених актуелних друштава. А често и готово по правилу, хтео, не хтео он се нађе у таком положају да од благог учитеља постаје прави мучитељ. Па и пак празноверице века од њега захтевају да чини:

Чудотворства у насшави. — Празноверице савременог културног света императивно налажу учитељу свих школа да помоћу нове методе и нове науке мења природу детињу, да