Učitelj

198 Маи пе љЉ

се нпр. у другом разреду: часовник, сисари и корисне биљке; у трећем, чистота и болести, главне врсте животиња, у опште о минералима. Специјална настава природних наука почиње у четвртом разреду и има битно хигијенску сврху. За девојчице ту улази: чишћење куће, хранење и нега одојчади. За сеоске школе додаје се још и неговање животиња, нарочито крава, најраспростањеније сточне болести, користи и опасности пођубривања. Као нарочити учитељев задатак сматра се просвећивање родитеља. Доцније се природне науке проширују на народну економију и изучавање природних блага Италије, искоришћавање водених снага, социјално-хигијенска организација. Особито се истиче васпитање за чистоћу. Реч „чисто“ мора за италијанску децу звучати исто као и добро, вредно и њима слични појмови.

Историјска настава је ограничена на италијанску историју. У историјској слици деце стоји талијански народ несумњиво у средишту, поред њега се признају још једино Грци, као предуслов римске културе. Изучавање почиње модерном историјом у Ш разреду, и то са најјачим наглашењем светскога рата, кога они зову рат за ослобођење. Целокупно тежиште историјске наставе потпуно је стављено на политичко -војничке догађаје. Историја се третира само као историја вођа.. У грађанску науку улази: основи устава, управа, право (казнено и цивилно), државне и општинске финансија, интернационално радно законодавство.

Нарочити захтеви женског образовања нису фиксирани. Развијено је осведочење да ненаклоност родитеља према школовању девојчица стоји у вези са занемаривањем ручних радова у школи. Изгледа као да ће бити потребно да се савлада отпор учитељица које су више интелектуалистички расположене него радно. Ради тога се оне с нарочитим нагласком упућују на савлађивање женских ручних радова, јер у томе лежи и основа њихова угледа код родитеља нарочито на селу. Притом се обраћа пажња на уметничку народну културу, која је на овом пољу још жива (чипке, вез).

Специјална глава у новом програму посвећује се „занимањима ради духовног опорављања“. Учитељена причања, игра интелигенције, представљања и приче ученика, и томе слично, с планом се уводи у све разреде ради оживљавања