Učitelj

Европске наставне реформе после рата 197

«само да надзирава, већ да у њима суделује као вођа. Тиме "треба да се у учитељу одржи жива свест о дужности вође, који је способан и спреман да и сам изведе дела која он од „других тражи. Тиме се, с друге стране, и у игри васпитава "врлина дисциплине на коју се у савременој Италији обраћа највећа пажња.

Врло детаљни су прописи о настави уметности. Певање је у тесној вези с ритмиком и почиње играма. Иста пажња посвећена је и цртању. Следујући своје природне потребе дете треба да цртежима изрази све своје доживљаје. Настава цртања почиње спонтаним вежбама ученика које се онда постепено подвргавају контроли учитеља и преко тога самоконтроли ученика, На овом поступку заснива се лагано увоЂење у технику цртања. Изгледа да је у овоме меродаван пример сеоске школе у Ста а: СазгеЏо, коју су основали Leopold u Alice Franchetti.

Методи у језиковној настави гђе Монтесори, који су у иностранству тако лепо примљени, као да у својој домовини нису искоришћени. Уопште њихов укупан план не показује "никакве трагове ове педагогије. Карактеристично је то да писмени састави, почев од трећег разреда, морају бити илу«стровани. Грађа мора бити узета искључиво из дечјих опажања и доживљаја. Једна специјална уредба је обавезно BOЂење извесног дневника школског живота почев такође од трећег разреда. Тај дневник треба да садржи: саопштења о раду школе, разлоге погрешака, о похвалама и укорима, сећање на приче учитељеве, описе гимнастичких вежбања, интересантније догађаје, свечаности и остало. У четвртом елемен"т"рном разреду долази сем месечног илустрованог састава још и један годишњи. То је задатак који захтева посматрање целе једне године, као нпр. развитак једне биљке, — све илустровано.

Настава рачуна одговара по прилици нашим плановима само што ученици брже напредују, ваљда сходно бржем темпу развића јужњачких народа. Н.пр. децимални рачун долази већ у четвртом елементарном разреду и обухвата све рачунске радње. Природне науке, као што смо већ напоменули, јако "заостају. Нешто од природно научне грађе налази се у групи „попот! оате“ (различита знања). Под овим именом обрађује.