Učitelj

Кретање друштава 219

висока; и најзад, он се не може успешно бавити европским

пословима. Интернационала Просвешних радника има политички

карактер. Пешвсћег Гећгегуегеп, као неутрално удружење, не може приступити таквој федерацији.

Интернационална федерација чиновника и учитеља није: такође неутрална. Сем тога, пошто она групише поред учитеља и чиновнике, не можемо ни њој приступити.

Због тога су делегати Пешсћег Гећгегуегеп-а опуномоћени од стране конгреса у Данцигу да са делегатима Националног Синдиката пропишу привремени Статут Интернационалне Федерације Учитељских Удружења, уверени, да ће ова организација бити потпуно неутрална у политичком погледу...“

Дуго се и пријатељски дискутовало о односима са У. Е. Е. А. Г-ђа Т. Жорж и г.г. Голдстон и Сенсбири излагали су користи од приступања овој организацији. Предлог није усвојен, али је дискусија показала да федерација, стриктно чувајући свој професионални карактер и своју независност, нема унапред никаквог непријатељства према постојећим интернационалама. Али сама факта су доказала, да се груписање учитеља није могло извршити по формулама употребљеним. у поменутим интернационалама.

Федерација се старала да тако редигује свој статут, како не би сметала будућем регруписању свих учитеља, сматрајући друге федерације не као ривале, већ као савезнике у заједничком напору на стварању светског мира.

Трећи сам задатак би је проширење Федерације. У томе смо имали изванредног успеха, остваривши у почетку сталну везу између 150.000 немачких, 121.000 енглеских, 78.000 француских и 12.000 холандских другова. Јасност нашег програма. и наших декларација, поткрепљених убедљивим документима вероватно и одсуство сваке званичне заштите, финансијске или политичке, најзад, можда и наше сиромаштво, доказ искрености, — јесу узроци брзог развитка, санкционисаног у дефинитивној организацији Федерације, на конгресу у Лондону, о Ускрсу 1927.

Данас Федерацију сачињавају учитељска удружења из Немачке, Енглеске, Француске, Холандије, Бугарске, Чехосло„словачке, Шведске и балтичких земаља (Летоније, Естоније,