Učitelj

Књижевни преглед 225

а не пред људима. За то наставу подесити према старости и интелектуалном нивоу ученика.

4.) Предавати увек по мало, али то градиво добро утврдити, то је најважнија ствар. Школа даје извесна знања, али она треба да буду изложена у згодној форми, приступачној дечјем духу и разумевању, да би их ученици могли лало асимиловати. Предметно градиво мора имати и нарочите практичне вредности. Предавати добро а не много то је најбоља девиза наставника.

Да би се постигао успех у васпитању, поред стручне спреме, — вели писац — треба наставник да има јако осећање дужности, много љубави према деци и дубору веру у васпитачки успех.

Ово важно педагошко дело сигурно ће потстаћи многе наставнике и васпитаче на дубље размишљање, о појединим актуелним веспитним проблемима, и утицаће да они још више заволе свој хумани позив. Многа упутства и важне савете писац је поткрепио, одабраним цитатима најбољих класичних и модерних педагога. Сва стручна излагања и практични део ове педагогике је у тесној вези и складу, са новим шеоријским принципима и идејама савремене педагошке науке. Зато ће књига послужити одлично свима наставницима и васпитачима, који владају француским језиком,

Београд. Х. П. Милошевић.

Чешка

D-r In A. Blaha. Sociologie dčistvi. IIpar, 1927. г.

„Социологија детињства“ професора универзитета у Брну дг. Благе је један од најзначајнијих прилога чешкој педагошкој латерарури за последњих десетак година. — Стога ћемо овде укратко изнети садржај овог дела, како би познаваоце чешког језика заинтересовали и постакли на његово студирање.

Спис се дели на два дела, и то на општи, где се расправља о расветљавању појмова: шта је социологија, о проблему наслеђа, о проблему средине и о важности социологије за педагогику. У посебним одељцима се говори о техничко-хигијенском организовању средине, о економско-

Учитељ 5