Učitelj

234 y a MH. T e J5

7) Секција ће даље приредити једну анкету о дечјој литератури. Преко учитеља треба испитати наше ђаке: шта најрадије читају, и решити, које ствари треба давати деци на читање.

· 8) Секција ће ангажовати Главни Одбор, да Министарство Просвете отвори и материјално потпомогне педагошке фаријалне течајеве за стручно усавршавање учитеља.

9) Исто тако секција ће настојати, да се попут оснивања опитних школа на страни, покуша и код нас у том правцу.

Нове педагошке и дидактичке идеје треба верификовати практичним радом. |

10) У опште педагошка секција ће узети у расматрање све оне ствари, које се односе на основну наставу и организацију основног школства. Своје одлуке секција ће штампати у „Учитељу“.

ХРОНИКА

Ректор Више Педагошке Школе у Београду. — Смрћу Светислава Максимовића, ректора београдске В. П. Школе, упражњено је место ректора ове школе. Због тога је Главни Просветни Савет на једној својој седници кандидовао три професора ове школе који могу бити ректори и то; гг, Јеремију Живановића, Др. Душана Рајичића и Недељка Дивца. Од ових кандидата г. Министар просвете је утврдио за ректора г. Јеремију Живановића, професора и познатог књижевног радника. Г. Живановић је енергичан човек и надати се, да ће се он о овој школи својски бринути, да ће радити да јој обезбеди опстанак који јој је финансијским законом пољуљан и да ће је преуредити и у унутрашњем погледу, тј. у погледу бољег распореда предмета и група.

Избор управитеља београдских основних шнола. — Да би београдске основее школе преуредио и подигао на један бољи ступањ, г. Министар просвете донео је одлуку, да се