Učitelj

236 Учитељ

12. Дим. Станковић, радник на народном просвећивању, писац нарочито поука за привредно подизање народа, радник на пчеларству,

13. Света Гојковић, школски радник и радник на народном просвећивању и

14. Петрија Симићка, једна од истакнутијих школских радница.

И ако је овај избор био путем комисије, ипак то није био конкурс. Међутим, учитељство се изјаснило за бирање управитеља конкурсом, и свакојако да ће тако бити по новом школском закону. Ипак је овај садашњи избор једно добро увођење у ту ствар.

Можда је требало поставити још коју учитељицу за управитељицу, особито онде, где женске школе могу бити одвојене од мушких.

Овим распоредом су неки управитељи смењени и ако су били добри радници. То је дошло услед тога, што су изабрати исто тако добри радници, али економски слабији, јер ce H O томе водило рачуна, пошто управитељство у Београду даје и неке материјалне бенефиције.

Статистика. — У Министарству Просвете спрема се статистика за 1926—27. школ. годину из које бе се моћи видети целокупно бројно стање наставника, ђака и школа у тој школ. години као и кретање просвете. За сада се у статистичком одсеку могу видети само податци из 1925—26. школ. године.

Једно учитељско право. По чл. 15. Уредбе о разврставању чиновника, признато је право несвршеним ученицима учитељских школа, зко су из школе отишли у рат, у године службе време проведено у рату. Међутим то се време не признаје ако су то исто урадили свршени ученици учитељске школе и као учитељи отишли на војну дужност за време рата. Због таквог неправичног поступања Министарство Просвете се обратило за накнадну одлуку по томе Комисији при Министарству Правде за извршење закона о чиновницима грађанског реда.