Učitelj

Нови правци модерне психологије 385

s đacima čeških i stranih škola, piše molbe za dozvolu posećivanja fabrika, muzeja i industrijskih preduzeća. Zdravsfćveni odbor vodi računa o čistoti i zdravlju dece. Suds&i odbor otklanja sporove među đacima. Svaki razred bira po jednog poveremiRa, koji učestvuje na učiteljskim organizacijama i izveštava svoje drugove o odlukama istih.

Ođnos škole i đačkih roditelja je vrlo srdačan. Roditelji uzimaju aktivnog učešća u organizaciji i unapređenju života škole. Često puta đački roditelji drže izvesne kurseve deci radi obuke u izvesnim zanatlima vezanje knjiga, pletarstvo i dr.

Po mišljenju jedne pedagoške komisije, sastavlje iz pedagoga profesora univerziteta, učitelja i predstavnika ministarstva prosvete, koja je izvršila jednu anketu, rezultati osmogodišnjeg rađa i trajanje ove škole znatno su veći, bolji i trajniji. kako u oblasti nastave, tako i na polju vaspitanja nego što je to slučaj kod tradicionalne osnovne i građanske škole. Svršeni učenici slobodne škole rada su najbolji đaci u višim školama i najsposobniji radnici u slobodnim profesijama.

ПСИХОЛОГИЈА Novi pravci moderne psihologije

od Dr Konstance Glazer

Stara ljudska težnja ide za tim, da shvati duhovnu individualnost pojedinaca, da bi se tako moglo unapred odrediti kako će se pojedinac ponašati u jednom određenom položaju i šta će Taditi. Saznanje vlastitog „ja“, kako je to preporučivalo delfijsko proroštvo, pretpostavlja visoku ličnu kulturu, „mudrost“, jer se ovde posmatrač i posmatrano, odnosno subjekt i objekt, poklapaju. Dakle, ona je neobhodno potrebna bez obzira na stvarne teškoće. Osnovu toga čitavog pitanja ćini preipostavka stalnosti čovečje individualnosti, jednog u visokoj meri bar nepromenljivog karaktera. I stvarno jedna takva pretpostavka je postojala u izvesnom smislu — bez obzira na patološke Sšlučajeve — i pored mnogostruke kolebljivosti radne šposobnosti, voljne snage itd

Velike razlike, koje ljudi pokazuju u odnosu па гетрегатепа! i jačinu volje, padale su u oći već Grcima, koji su misl!li da to objasne u nauci O čeliri temperamenta. Umetnici i poznavaoci