Učitelj

340 Учитељ

ПИ ——

Све то спремају и чине тако звани савесни људи. Јер што више затупити и убити омладину, илн Како се то обично вели што више је научити сматра се као врлина. У томе се састојала и сад се састоји заслуга иаставника средњих школа. Према томе су се давала одличија и оцењивале способности и наставника и ученика.

Дакле натерати кога по цену губитка природног раз_витка духа свога да навали на своје или на туђе пемћење масу речи и реченица из какве књижурине у којој се, поред.. нешто истина, налази маса забуда, маса тривијалности, непотребности и луксузности била је, јест и остаје заслуга CBHX школа од мале основне школе до универзитета. На тај начин, као што смо већ видели, од релативно слободних људских јединака начине се просто машине за примање и изговарање туђих речи и реченица. При ступању у гимназију, као што је познато, образују се комисије од механичара да огледају колико је и како је тај посао оспособљена машина у основлој; школи, и после сваког месеца или после три месеца, пола. године или после целе године огледају механичари који се "зову наставници, колика је машина оспособљена, колико је примила и задржала туђих речи реченица и према TOM Oгледу аутомати се преводе у веће класе или се избацују из употребе. М кад се наврши осам година тога огледања, онда се изврши завршни сумаран оглед да се види колика је аутомат "оспособљена за примање нарочитих стручних речи и реченица.

У томе су, драги пријатељу, добро познати школски испити у опште и тако звани испит зрелости на посе, фа-_ тална сведоџба колико је сатрвен дух омладине у средњим · школама. Одлични на тим испитима говоре као књиге, или. боље из њих говоре саме књиге, њихов је дух просто на: штампан и то што је на њему наштампано представља се на захтев механичара. Врло добрии добри учине у том неке грешке, а они који у том погледу нису могли задовољити истакнуте захтеве оглашавају се као незрели и морају се даље усавршавати. Питање је ради чега је све то, да ли ради тога да човек буде умнији и моралнији, да ли ради тога да човек буде сретнији и задовољнији, да ли ради тога да се човек оспособи да може лакше сносити невоље овог света. које су нераздвојне од живота, да ли ради тога да те невоље: