Učitelj

346 Учитељ

у разним временима и културама у неколико различна. У вековима големе верске надмоћности обично су неки од калу

ђера, кад су свој рок одслужили на земљи, под именом светаца увршћивани у те служитеље, преко којих је грешно човештво тражило а и сад тражи правде, милости и среће од. онога за кога се држи да свега тога има и да све даје. Тако је с вером масе рода људског а горњи друштвени слојеви тај су култус људске уобразиље и осећања пренели на област интедекта и у место бога, правде и истине ит. д. свих моралних човечанских осећања и врлина стављају се под. заштиту бога мудрости и место откривене вере прихватају се вере скеперименталне ма у ком ступњу и облику.

И као што биће осећања и маште има своје служитеље, своје освећење, своју — да се тако изразим — хијерархиску божанску нослугу, тако исто има ту хијерархију и највише биће интелектног карактера, јер свет ни у том погледу не може да живи без идола, без светаца и без величина у којима би и сам имао учешћа. И кад.тих величина нема, нити их може бити он их ствара својом имажинацијом. Од туда су прослављени научници на свима пољима, који су као што се по себи разуме сасвим обични људи и ништа више. Ну како се свет ни на једној области живота не задовољава са. свим обичним стварима то се траже величине и својом имаижмацијом ствара их на пољу науке као год и на пољу религије. М кад. су се тако канонисали служитељи интелекта. онда им се приносе жртве и и каде се тамјаном у облику апотеоза, оида се сматра као божанско откровење оно што. су они рекли и препоручили. Тим интелектуалним идолима. горњи слојеви савремених друштава подижу многобројне храмове и њима се на службу посвећују многобројни служитељи, многобројне хоџе и дервиши који су на свој чин добили освећење од каквог папе или сабора ни тој области у облику какве дипломе која говори о том посвећењу.

А по себи се разуме да ти просвећени интелектуални“ фанатици ни мало изостали у својој равности иза средњовековних калуђера. Јер као што су калуђери припремали своје војне за царство небеско тако исто припремају ови своје верне за имажинарно царство' земаљске људске среће и блаженства. И како је модерном свету дуго чекати за на--