Učitelj

Нови наставни програм за основне школе 358

На ово се може рећи да те директиве и упуства за добро извођење наставе у основним школама млади и још нерутинирани учитељи треба да добију од својих школских надзорника, али, по моме уверењу, и то је такође једно идеолошко мишљење, јер један део школских надзорника са великим бројем школа и учитеља не може да стигне да врши и овај инструктивни надзор, а друго, од школских надзориика се то не може ни очекивати, пошто, због још неуређенога надзорничкога положаја, и међу њима има знатан број којима недостају потребна познавања за извођење инструктивне стране школскога надзора. Зато би добре и потпуне методичке напомене. уз градиво за поједине наставне предмете уз наставни програм добро дошле као директиве и упуства за добро извођење. наставе и за млађе учитеље и за млађе школске надзорнике.

У методичким напоменама у пројектованоме наставноме програму налазе се и напомене о употреби уџбеника, односно о забрани уџбеника при извођењу наставе из некојих наставних предмета. Налазим да је то погрешно, и да би то донело више. штете но користи, па стога налазим да овом приликом и на овоме месту треба да изложим своје мишљење и о овоме питању. | Пе | За уџбенике за основне школе може се рећи што и за ватру и воду, да су добре слуге а зли господари, т. ј. да све зависи од тога како се уџбеници израђују и употребљавају..

Према моме познавању ствари на основу дугогодишњега. опажања ја налазим да није тачно мишљење и уверење оних, који држе да су уџбеници у основним школама више од штете. но од користи, и да је зато боље да их никако и нема, па да се сва настава у основној школи изводи живом речју учитељевом. Ја сам супротно томе уверен, да, ако би код npo-. светних управљача завладало такво уверење, да тек онда извођење наставе у основним школама не би било какво оно. треба да је. Ја држим да је боље гледати на ово питање. _ реалистички но идеалистички.

Велику већину наставника наших основних школа сачи. њавају млади учитељи и учитељице, којима још недостају потребна знања и умења за добро извођење наставе, а која | се знања и умења не могу задобити у довољној мери ни за десет првих година учитељске службе. Ко познаје наше школске:

УЧИТЕЉ · | a