Učitelj

Нови наставни програм за основне школе 357

рије, познавања природе, пољопривредних поука и др. нека је довољно указано и на то, како се поједина наставна средства употребљавају у настави, нека је изложено да се настава из историје изводи помоћу погодних мапа и историјских слика да се настава из познавања природе изводи очигледно помоћу наставних средстава која томе служе, да "се настава из области пољопривредне поуке изводи очигледно и практично у школским вртовима и т. д. па шта све то вреди, кад и поред свих прописа, и поред сталнога школскога надзора, _ ипак наше основне школе ни у највећим градовима, па ниу престоници, немају ни добрих мапа, ни слика, ни збирака, и_ кад ни једна сеоска основна школа у целој Београдској О6ласти нема школске баштег.

Не уздржавам се указати на факт да сам приликом овогодишњега прегледа рада у Београдској Области и једноме делу основних школа у престоници нашао и видео да су "ученици учили о сумпору, гвожђу, живи, каменом угљу, а ништа им од свега тога није очигледно показано, јер у школи нема никаквих збирака ни других средстава за очигледну наставу.

Према свему напред изложеноме довољно је јасно ко-

_лико је корисно и потребно да уз наставни програм као његов саставни део треба да дође нарочити одељак под насловом „Наредбе џ упуства за. извођење наставнога програма“ чији би се прописи односили поглавито на школске надзорнике и управитеље народних школа, и у коме би била изложено све што се од њих захтева ради доброг извођења наставе у народним школама према прописаноме наставноме градиву и методичким напоменама у њему.

Као најглавнији пропис у овоме одељку, који би служио као упуство за извршење надзора у народним школама у погледу извођења наставе, били би прописи: о сазивању и одржавању управитељских конференција и учитељских већа, у упозна вању педагошке и школске књижевности, контролисање употребе уџбеника, препоручивању погодних учила, стварању, чувању и употребљавању школских збирака, набавци потребних погодних учила приликом ревизије школских буџета, подизању, уређењу и одржавању школских дворишта и школоских вртова поред сеоских школа, извођењу ђачких екскур-