Učitelj

Нови покрет у васпитању и настави 427

У тој чаробној варошици, која броји 10.000 становиика, има три основне школе са забавиштима (Нибђага Моодвз School, Horace Maun Schol, Hreeley School), које су смештене тако, да

деца, која најдаље станују, имају да пређу највише 1,5 Км. пута. За све те школе установљена је једна нижа средња школа (од седме до девете школске године), у коју се деца „из удаљенијих кућа долазе школским аутобусима. Уинетска деца, која уче вишу средњу школу, долазе у суседну општину New Тпел.

За директора ових школа родитељи су изабрали господина Мазћђигпе, очекујући, да он изврши. основну организацију њихових школа. Нови школски надзорник, коме је била дата велика самосталност у раду, усео је без икаквих тешкоћа, у све своје школе, систем индивидуалне наставе. Покушај је успео и врло брзо обратио на себе пажњу свих Удружених Држава америчких. Мазћригпе-а су позвали, да на феријалним курсевима на америчким универзитетима (у Ојо џи Момћуезјеги) одржи предавања о својим окрићима. Године 1922. —23. био је послат да проучи европске педагошке експерименталне школе, о којима је писао у своме извештају Progressive Pendencies in European Education u y New Schools. in the Old World. Kao mro je ugraouMMa no3HarTo, Washburne је такође проучавао и чехословачке експерименталне школе, о којима се веома повољно изразио. Крнском и Бакуловом заводу посветио је засебне капитале у Меу 5сћоој.

Литерарни рад Мазћрштпе-ов је такође обилан. Написао је чланке о своме систему Тће З![огу о! ће Еагћ (Сетишу Сотрапи), Соттоп Зејеисе, Га улаца! ЗреПег (обе књиге у Мопа Воок Сотрапу) и неколико чланака о индивидуалним разликама.

Свој систем засновао је на темељу науке. У.његовим школама се стално и пажљиво посматрају деца и њихов рад. Осим важних педагошких испитивања, мери се дечја интелигенција и честим мерењем испитује се, до каквих су резултата ученици дошли. Ништа се не оставља сличају, све је проучено, објектизирано и системизирано. Мазћбшпе хоће да види докле је и до каквих резултата дошао. Он мисли трезвено и изражава се јасно. У току свога рада у Мшпеђу стално је правно експерименте, али никад није лутао. Израдио је, уз помоћ одмах му и вредних учитељица, свој наставни план, увео свој,