Učitelj

782 У чли ке љ

свему правилан и по буџету, он мора прво да. тражи сагласност Главне Контроле; без тога одлука не важи. Мислимо да је ово непотребно кад је издатак по буџету и надлежни би требало ову одлуку да укину.

Зграда Женске Учитељске Школе у Београду. — Ако се пође београдском улицом „Краљице Наталије“, видеће се једна бедна зграда пуна женске деце. То је београдска Женска Учитељска Школа. Небројено пута писано је о овој нехигијенској и убитачној згради и изгледа да више не треба. писати. Међутим, 0 њој треба свакако дана писати. Стидно је за Београд, да учитељска школа буде у једној онаквој згради.

Крајње је време да сеу Београду за Женску Учитељску Шко-

лу подигне једна здрава и модерна школска зграда.

Хонорани професор. — За хонорарног професора на В. П. Школи у Београду изабран је г. Др. Војислав Р. Младеновић, професор Женске Учитељске Школе у Београду. Г. Младеновић ће предавати школску администрацију са организацијом и методику природних наука и математике.

Београдска Грађанска Школа. — По буџету требало је уз В. П. Школу у Београду отворити једну грађанску школу. Школа се није могла организовати, пошто нико не да у ту школу своје дете. И поред тога што се школа није могла организовати, ипак је постављен управитељ за ту школу која не постоји. Мислимо да ово не одговара духу штедње о којој се у последње време радо говори.

Попутнина при првом постављењу. До сада је приликом нових постављења увек додељивана из државне касе новим чиновницима извесна сума на име попутнине до новог опредељења, те су имали чиме отићи на дужност; новим пак финансијским законом то је укинуто и од сада нови чиновнички кандидати, па ни учитељи, неће добијати никакве попутнине приликом првог постављења. Ово је учињено ради штедње, али налазимо да би било боље да је остављено Министру право да ипак може дати попутнину оним чиновницима, који иду у теже и даље крајеве.

Њ

да: