Učitelj

784 Учитељ

Када би ти Бато био на месту тога дечака (брата), шта би ти изабрао» Да ли би узео оружје, па да постанеш јунак и да се никога не бојиш» (Он сам прави стрелу, имао је дрвену пушку а сада има револвер од чијег пуцња бежи под кревет маца и Боби — пас. Дакле зна шта је оружје. И новац већ добро познаје. Истина не зна га баш добро ценити, јер се динар не може у њега добро згрејати. Све оде за „Нестле чоколаду", да рекламним сликама испуни наградни рекламни албум. — Дакле драге су му и паре.) — Није се дуго предомишљао. Можда је ту одлуку створио већ слушајући приповетку. Одговорио је одлучно: "Ја бих узео Мајчин цвет, да га чувам за маму кад буде болесна". Пољубио сам га у чело и рекао: То, што би ти Бато учинио, то је добро и тако би учинило свако добро дете. — Наставио сам читање:

— Брат је зажелео саксију са Мајчиним Цветом, Кепец му је дао и поучио га дацвет негује, па ће му донети срећу и богатство. Брат се вратио сестри, па су заједно отрчали кући са Мајчиним Цветом"“. Помириши овај цвет мајко а онда ћемо ти рећи где смо се до сад задржали", рекао је брат. Мајка помириса и оздрави од тога часа. Деца су неговала Мајчин Цвет и свако јутро налазила дукат на дну саксије са цветом, те тако постадоше сретни и богати. — |

Бата ћути па ће наједном: „А је ли тата, може ли се купити Мајчин Цвет код Јовичића (трговина)јр>“ „А зашто ти то питаш, упитах га“ „Па ја би купио да дам сеји да га помириши, па да оздрави". Рече он а мени се очи овлажише над спонтаним изливом истинске братске љубави. — Нема сине у Јовичића онакова соба као у кепеца, па нема ни мајчин Цвет.

Нисам више ништа читао а ни питао, да не кварим овај свечани тренутак, када, је чиста братска љубав нашла овако силног израза у срцу петогодишњега Бате. Није ни потребно било даље моралисање, јер је приповетка изазвала сјајан морално-етички моменат, на коме ће се касније темељити најлепше особине човека.