Učitelj

660 У чи ве љ.

окрњене и избрисане делове овог сна, морали би смо кон-

статовати да је госпођа — у жељи да испуни своју патри-

отску дужност — спремна да стави војницима и официрима и своје љубавне услуге. Идеја врло непристојна, дрска инвенција либида, али не успела у свом изражају. Тамо где је покушала да се изрази, била је спречена, избрисана, поништена једним неразговетним мрмљањем.

Ви већ наслућујете да је она поништена због њене непристојности. Али где ће те наћи сличан поступак» „Отворите, каже Фројд, чинећи алузију на цензуру за време рата, када је држао предавања о психоанализи, ма који политички лист, па ћете видети овде-онде прекинут текст иза кога следује бело. Знате да је то учињено по наређењу цензуре. Рећи ћете да је то "штета, јер су поништени де„лови могли бити најинтересантнији и најбољи.)

У другим случајевима цензура не поништава већ гото текст. Писац је предвидео да извесна места могу изазвати " негодовање цензуре, те их је унапред ублажио, мало изменио, или се задовољио да само наговести и означи алузијама оно што му је стајало, тако рећи, на врху пера. Лист ће тада изићи без белине, али извесна околишења и магловитости појединих делова текста одмах ће вам дати идеју о напору писца да избегне званичну цензуру намећући сам себи своју сопствену цензуру.

Иста је ствар између несвесне жеље и цензуре. Изостављени делови госпођина говора, као и делови покривени мрмљањем жртве су цензуре. Цензура је дакле контролна, критичка функција свести, без које се не може објаснити изобличеност сна. Кадгод сан представља извесне празнине, кадгод се налазимо у присуству неке слабе, неодређене и сумњиве слике, која се налази поред јасних слика, у праву смо да гледамо узрок у цензури. Али цензура се ретко појављује на овако отворен и наиван начин као што је то случај код наведеног сна; њен најобичнији поступак то су алузије, наговештаји, ублажења, приближности ка правој мисли. -

__Али, осим простог брисања латентних идеја и ублажавања, помоћу наговештаја и приближења, цензура се може

1 Ibid. 154.