Učitelj

Десетогодишњи просветни раду нашој земљи 829

Одмах по доласку из рата, нарочитим изменама и допунама зак. о народним школама, поправљен је материјални положај учитеља. Рекли смо већ раније, да је питање пред сам рат било толико сазрело, да је било сасвим нормално, да после рата одмах буде решено. Међутим, сви су изгледи да тај моменат није играо највећу улогу. Факат је, да су учитељи извесно повишење у плати добили пре осталих чиновника, али је држава ускоро донела чиновнички закон којим се побољшавају плате свих државних чиновника, којим је свакако хтела да одужи дуг чиновништву, за жртве поднете у рату. Тако је решено једно важно питање за учитељство које је и пре рата а и после имало несумњиво велики утицај на просветну делатност учитеља.

· Одмах по свршетку рата учитељ није имао све услове да настави тамо где је пре рата стао. Тих услова стварно није било ни у њему самом — у његовој душевној основи, нити је тих услова било у објективним социјално · просветним приликама у земљи.

У колико се тиче србијанског учитеља он је из рата дошао са једном идеологијом која је имала пуно нових елемената. За ту је идеологију нпр. карактеристично, да је велики део тих учитеља хтео после рата да створи своју сталешку организацију на синдикалној основи, док је, осем једног малог броја учитеља који је и у политици прихватио концеп“ цију радничке класе, знатно већи део био далеко од те мисли. Али то није једини знак духовног преокрета код учитеља. И у погледу државе и у погледу друштва, учитељ је добио једну нову идеологију. Поратни талас који је тежио да ради“ кално и брзо реши најзамршеније и најтеже соци јалне проблеме, захватио је у истој мери учитељство као и друге соци- јалне редове. И зато се првих година могло наћи међу учитељима у свима правцима либералније мисли које су далеко надмашивале узани оквир њихове предратне идеологије. Од државе се на пр. тражило да постане суверени арбитр социјалне правде и веровало се да се законском интервенцијом може доћи до ње. Ишло се толико далеко да је цео социјални проблем свођен на интервенцију државе.

Разуме се да је веза са прошлошћу још постојала и да је по некад блеснуо онај стари идеалистички дух код учи-