Učitelj

Десетогодишњи просветни рад у нашој земљи 333

жава по своме карактеру, тамо где се тиче права и обавезе не познаје нехат, она га правно не може узети као чињеницу, а да саму себе не тангира, јер данашња државајеу односу према грађанима у правном реду једна обавеза.

То су све разлози због којих до сада овај захтев Учитељства у погледу издржавања школе осем учитељства није никог одушевио. Али, има и других.

Због нарочитих политичких односа и функција учитељевих школа је врло често делила судбину његове партијске јачине и политичког односа између њега и представника општине. Велики број случајева има где материјално стање у школи затеже одмах чим затегну односи између председника и учитеља а попусте одмах кад се тамо створи повољнији однос. Било је суседних школских општина које иначе деле једну исту економску и социјалну судбину, где се један учитељ жали на оскудицу у издржавању школе, а други се хвали. Али ма како ствари стајале у томе погледу, и ма како спретно или не био формулисан учитељски захтев за државно издржавање школе, остаје за сада јасно за свакога, да је државно издржавање школе, ако не један савремен принцип, с обзиром на захтев политичке самоуправе и демократије, оно је једна нужна потреба и то у толико више, у колико наше општине због горе изложених односа нису за. сада способне да то издржавање огарантују. Кад тај случај наступи, онда се принципу самоуправе може учинити место.

а) Настава.

Просветни рад и пре рата и у периоду после рата био је знатно зависан од тога, како се изводи обавезност наставе. :

У томе погледу било је пре рата пуно оправданих приговора а после рата могло их је бити само више: Специјално у колико се тиче предратног дела наше државе обавезност наставе фактично не постоји у колико се односи на целу другу половину деце женскога пола. Делом због недостатка школских зграда и немања места за сву децу из једне школске општине, а делом због једног оријенталског схватања, које код наше шире масе још преовлађује, за женску децу у српским селима не постоји законска обавеза наставе. Ако