Učitelj

240 Учитељ

«ствене културне свести, до националне културне заједнице“, — нов принцип за наше прилике, државно монополисање уџбеника долази као разумљива и природна конзеквенца новог школског законодавства и тежњи.

СОК.

Гргур Нински. — 29 септембра, 1929 извршено је у Сплиту свечано откривање споменика хрватском бискупу Гргуру Нинском. Споменик је радио наш чувени вајар г. Иван Мештровић, а постављен је пред Диоклицијановим храмом уз присуство Њ. В. Кнеза Павла, високих државних и црквених функционера и мноштва народа. Свечаност открића споменика имала је потпуно заслужени национални карактер.

Личност Гргура Нинског забележена је и подвучена више у националној но у црквеној историји. Први хрватски бискуп из доба Краља Томислава у борби за аутономију хрватске цркве са словенским богослужењем и словенским свештенством, Гргур Нински истиче се као убеђени националиста исто толико, колико и као ватрени и верни присталица и следбеник словенског апостола Методија. Његова велика мисао: да национална цркви мора имаши национални језик п кулш није, на жалост, победила у хрватском делу нашега народа. Какве је све последице тај пораз велике мисли његове имао у нашем народу није потребно, мислим, говорити. Да је та мисао у своје време победила напори Штросмајера, Рачког и других југословенских великана били би излишни. Југословенска национална идеја била би историјски усађена и расно укорењена. Како би најзад, све друкчије изгледало у нашем великом и славном југословенском народу !!...

60.

Дечји лист. — Изашао је из штампе „Дечји лист“ за октобар, са одабраном и веома интересантном садржином, одлично технички опремљен и обилато илустрован. Угледни примерак шаље се, на захтев, бесплатно. Растурање листа по школама одобрено одлуком Министарства просвете ОНБр. 99978 од 2 11928 год. Годишња претплата 20 динара, један примерак 2 динара. Повереницима и ревизорима 30% рабата. Чековни рачун 55041. Адреса уредништва: „Дечји Лист“, Београд, Тополска 11.

Уредник Издавач - за Удружење југословенских учитеља“ Вујица Петковић, у о.

учитељ у Београду,

НЕКО со Влада К. Петровић, Београд,

Обилићев Венац бр. 10

=