Učitelj

Просте вежбе 527.

4 У дворишту и кући сељака: како живи сељакр Чиме серазликује његов живот од живота варошанинар Чега он има што варошани немајуг Обилажење житнице, штале, кокошара, шупе и осталих зграда. Објашњење потреба ради којих су оне подигнуте. Посматрање дворишта, стоке и живине. Намештај и уређење куће. Покућанство.

5 Шетња по селу. План села: улице, распоред кућа и других зграда; воћњаци, баште.

– Ж

С овим материјалом у главноме је завршена настава П ра-. зреда варошке основне школе. Наставнику остаје још врло важан посао да подвуче резултате свога годишњега рада. Ти се резултати могу ванредно јасно показати у изложбама које се могу приредити у одговору на теме: „Наша улица (или наш град) у четири годишња времена“ и томе слично. На једној таквој изложби јасно би се видело рад учитеља у школи и умешност његова да школу приближи животу. Од те задаће учитељ и школа немају веће.

Драг. М. Михаиловић

Просте вежбе (Један час у Ш или ТУ разреду мушких основ. школа)

Правило је, да у току једног часа гимнастике сви органи кретања раде, а не само једна група мишића. Према томе, час гимнастике не би одговорио циљу, кад би се вежбали само покрети руку или ногу (деца или само марширала, или се само играла...). Стога, с обзиром на тај захтев методике овог предмета, за сваки час гимнастике ваља спремити програм вежби, који ће базирати на свестраном и хармонијском развијању тела ученичког. И, како игре, редовне и просте вежбе (међу овим и плућне вежбе) претстављају потпун систем телесног вежбања, то сваки час гимнастике треба да је заступљен и игром, и редовним и простим вежбама.

Међутим важна је ствар, да наставник има богат избор вежби, јер то одржава интерес за предмет, одстрањује монотоност и уклања равнодушност према овом предмету. Али такође је важно, да се и пређене вежбе добро и темељно савладају. Најбоље је, да наставник подели време часа гимнастике тако, да 15 мин. понавља и усавршава познате редовне и просте вежбе, 15 мин. обради нове вежбе, а осталих 15 мин. употреби за игру.

Према томе, час гимнастике почињемо пређеним вежбама (редовним и простим), у чему нам прође око 15 минута.