Učitelj

554 - Учитељ

"терија. У овоме погледу уми рад даје исте последице које и фи-

зики. Умор је видна последица рада па био он телесни или умни. Он умањује способност за рад и указује да рад ваља прекинути. Али у чему су узроци замора» У овоме погледу Амор се придружује оним радницима по овоме питању, по којима се умор јавља. као последица нагомилавања токсина, отровних материја у организму. У томе погледу и умни рад даје исте последице, које долазе услед распада извесних материја у главноме фосфата и образовања отрова. Нервни центри су при томе све мање и мање осетљиви, услед чега је мисао у вече слабија него изјутра после одмора. Умни послови дају већи замор у колико је при њима "упрегнута људска пажња, а много мањи кад се аутоматски раде. Умни послови не само да умањавају осетљивост него умањавају и способност за физички рад. Зато је нужно предузимати разне умне послове и после умнога рада бар једне вечери у недељи про"вести време у каквој пријатној забави.

За васпитача је од неоцењиве вредности материјал који даје Амор у питању односа човека и средине и утицаја унутрашњих услова на човечји рад као и питању једне разумне и корисне социјалне хигијене, која води повећавању продуктивности рада и благостању људи. Из свега овога васпитач долази до сазнања да је дечјем организму потребно много што шта друго а не само 'онб што он данас има, па да може с успехом примати наставни материјал. Утицао би на њ сазнање, да је за бољи дечји умни "рад нужно више светлости, ваздуха, хране, више одмора него што га она данас имају, боље организације педагошког процеса, избацивање много чега непотребног, за децу убиственог у данашњој настави; измене и то радикалне измене у образовању данашњег учитеља чије је стручно образовање данас тако далеко од познавања човечјег организма и заведено у спиритуалистичку "маглу. –

Ову спиритуалистичку маглу развејава ова књига. зато је

"препоручујемо. Драг. М. Михаиловић

В) Нове књиге и листови

Библиотека Народног университета у Беодраду, орган Народног универзитета. — Изашла је из штампе осамнаеста свеска ове популарне библиотеке под насловом: Кул„шурне везе Чехословака са Југословенима од Ј. М. Поповића. Библиотека излази три пута месечно. Претплата на годину (15 свезака) 30— динара, почевши од 9 свеске. — Дена првих "осам (1—8) свезака 24 динара. Свеске се могу добити: код „издавача, у свима књижарама, киосцима и продавницама новина.