Učitelj

Нове књиге и листови 557

пора (а са мало признања) оремо њиву, њиву етичкога васпитања деце и народа, наћи ћемо у овој малој књизи пуно великих речи, савета и путоказа у племенитом васпитачком послу. Преводилац г. Шевић и овога пута доказује свој изванредан књижевни укус и способност да у даном моменту погоди актуелну ствар.

Универзална библиотека. Иљберг „Радио, телеграфија и 'елефонија“ издање књижарнице „Светлост“, Београд. Цена 4. дин.

Има ли кога да није чуо за радио, телеграф, телефон, грамофон и за сензацију задњих дана — тон филм >!... Свакако да нема. Радио је ушао и у наша сел:, Несумњиво, култура, против чега је бесмислено борити се. Али је потребно борити се против слабог интересовања за упознавањем научних принципа, који су омогућили те културне тековине. Колико њих знају шта је у суштини, у физичком погледу, радио, телеф н и т. до У чему је снага електрицитета, светлости, ваздухаг Уживамо у благодетима науке, али слабо маримо да у ту науку уђемо, да је разумемо. Књига о којој је реч покушава успешно да објасни физичке основе радиотелеграфије и радиотелефоније, Писана је популарно и врло згодно може послужити учитељима, да из ове црпу елементе за потребна објашњења у згодној прилици.

„Народни просветитељ“, лист за школски живот и на. родно просвећивање. Уредник Сретен Динић. Лесковац. Број 15. Доноси ове прилоге: Шта хоће Видовићев покрет; Знани и незнани народни просветитељи; О прераној старости и смрти; Просвета и међународни мир; Где је наша слога најнужнија; Необичан биланс једног културног деценија; Књиге и листови; Белешке.

„Гласник“ друштва „Просвете“ Год. Ш. Излази свака два месеца. Сарајево. Уредник Васиљ Грђић. Свеска за децембар. Број 2 дин. Д „носи ове чланке: Појачан рад просвете; Рад „Просвете“ на просвећивању одраслих; Раддруштвене оргавизације; Разне друштвене вести; Одбори, повереници и чланови; добровољни прилози.

Гласник Савеза трезвене младежи, Београд. Година Х. Уредник Слободан Поповић. Свеска децембар—јануар доноси ове прилоге: Алкохолизам и настава о сузбијању алкохолизма на селу у Јужној Србији; Реч-две о ширењу трезвености у Јужној Србији; Из школског живота; Преоптерећеност од учења; Бекрије, Пијанчева исповест; Есперанто у служби трезвености; Из савеза трезвене младежи; Наш покрет на страни; Оцене и прикази.