Učitelj

564 1 Учитељ

верја и црквеног фанатизма. Као апостол истине није поштедио ни ону слатку прошлост Чеха, насликану у Краловедворском и Зеленохорском рукопису, те је јасно доказао, да су оба рукописа кривотворена.“) |

Кад су у 1908 год. били оптужени 53 Србина због велеиздаје са предлогом смртне казне, Масарик д— уверен о њиховој невиности — жестоко је ступио у борбу са аустријским правосуђем, те је славно доказао, да су сви документи, које је аустријска влада пружила судовима као доказе, срамотно кривотворени. Тиме се завршио загребачки велеиздајнички процес након две године решењем оптужених од сваке кривње. Оно, што је Масарик учинио у корист оптужених, прелазило је код Југословена у дивљење и вечито признање.“»“).

Масарик држи и брани истину, гдегод је налази. Истина је код њега увек на првом месту. Он следи трагове Хуса и Хавличека. Доследан је, правоцртан, неустрашив и не жели компромиса. Сам је на свршетку своје књиге. „Светска револуција“ истакнуо, да живот без истине и осведочења као управитеља нема никакве вредности.

· Масариков дубоки смисао за истину и правду истакнуо се је сјајно за време светског рата. Није требало уништити Аустрију због тога, што је била држава многих различитих језика, него зато, што је била трула, силовита, назадна и штетљива за покрет човечанства. Потпуно схваћамо његове речи, које је изустио у Женеви у предвечер петстогодишњице спаљивања Јана Хуса: „Овде сам. Другачије не могу!" И у знаменитом прогласу ванграничног комитета од 14 новембра 1915 год. каже: „Стављамо се у редове бораца словенских народа и њихових савезника без обзира на успех или неуспех, само за одбрану права!" Масариков хуманитет није толстојевско неодупирање злу, није пасивно очекивање, да се зло само изгуби, него је борба против зла, насиља, безправља и неправедности, где су се показале и тврдокорно освајале.

#) Краловедворски рукопив нашао је наводно 1817 год. Васлав. Ханка У Кралове Двору. Рукопис садржава епске и лирске песме из чешке прошлости, које наводно потичу из краја 18 и почетка 14 стол. Зеленохорски рукопис пронађен је нешто касније. ј

##) ал је био процес свршен, изјавио је проф. Масарик једноме своме пријатељу: „Колико рада је требало, упознавати много људи, дата итд. — што зише никада нећу требати“!