Učitelj

652 У чи тоешје

бавишта) до највишег разреда (9 школска година). Учитељска већа у свима овим школама задовољна су с коедукцијом.

Настава и игре су тако подешени, да при раду и забави учествују заједно старија и млађа деца. Деца из забавишта и првог разреда праве заједничке излете, а при школском раду су у тесном контакту. Ако неко дете из првог разреда не покаже успех за првих шест недеља, враћа се у забавиште. Деца виших разреда израђују играчке за малу децу и помажу их у раду.

Нарочита пажња се обраћа на то, да ђаци у једном разреду у интелектуалном погледу буду што је могуће више хомогени. Зато се на свима Декролиевим школама врше психолошка испитивања помоћу Бине-Симонових и других тестова. Ретко се дешава, да ђаци понове разред, и то никад више од једанпут. Заостали ђаци се преводе у помоћне школе, које су у Белгији одлично уређене.

Разреди Декролиевих школа немају карактер слушаоница, већ пре малих лабораторијума и радионица с многим биљкама, цвећем, малим животињама у теглама и акваријуму ради посматрања. У свима одељењима се налазе многобројне полице, ормани и орманчићи, где се налазе средства за наставу (мастионице, ножице, ножеви, тестерица, турпије, длета, чекићи, даске, играчке, ђачке прерађевине, кутије с инсектима, разноврсни плодови и друго). Украшавање разреда изводе сами ђаци; на зидовима су цртежи, нацрти, карте, диаграми, илустровани календари, многобројне колекције, које се односе на извесно градиво. · Настави језика (читању, писању и правопису) посвећује се недељно три или четири прва наставна часа. Остали часови се искоришћују за опсервацију, асоцијацију, телесне игре, цртање или ручне радове. После подне уче се страни језиции ручни радови. ·

Излети у природу и посете разним радионицама, фабрикама и заводима врше се редовно у свима Декролиевим школама. Сваки излет је добро припремљен, а настава из њих извлачи највеће користи. Ђаци се упућују, да сами врше простије експерименте и прерађују материјал. Упознају се с корисношћу и сврхом извесних установа и њиховим значајем за друштво. Стога технологија има велики значај у предметима физикалног и хемијског карактера.