Učitelj

720 У чи те ЈЕ

ХРОНИКА

Смрт Патријарха Димитрија. — На дан 6 априла 1930 год. умро је у Београду Патријарх Димитрије, поглавар Српске православне цркве и 10 априла сахрањен код Манастира Раковице, где се налази и гроб Васе Чарапића, јунака из првог устанка. ;

Патријарх Димитрије је дуго година служио православној цркви, био јој поглавар до рата као митрополит, а после уједињења као патријарх. Својим животом и својим радом дочекао 46 не само да није било човека који га није ценио и поштовао већ да га поштују и цене сви који су га познавали и који су за њега знали, без обзира на религију и мишљење, и да се његова смрт у истини дубоко ожали.

Патријарх Димитрије био је човек вишег образовања. Сем тога красиле су га необична карактерност, преданост послу, љубав према народу и религијска узвишеност и трпељивост. Имао је великих заслуга за уједињење Српске православне цркве. Радио је и на књижевности. Његова редакција Типика св. Саве и летописне белешке у Гласнику академије наука веома су лепо оцењене. Беседе и посланце његове на Крфу, за време окупације, успевале су да веру у повратак у ослобођену домовину, која се онда често колебала, подижу и чувају. Његова Молитва написана пред крај живота, дело је величине и у религијском и у културном погледу у опште. Његово ће име бити забележено не само као име првог патријарха после уједињења, већ као име једнога великога човека у сваком погледу.

Избор новог Патријарха. — Изборни сабор састављен од архијереја и других лица по Закону о избору патријарха Српске православне цркве састао се 12 априла 1930 год. у београдској Саборној цркви и за Патријарха Српске православне цркве изабрао Његово Високопреосвештенство Митрополита скопског господина Варнаву. Избор је истог дана потврдио својим указом Његово Величанство Краљ.

Његова Светост Патријарх Варнава рођен је у Плевљима и одрастао у срцу Немањине државе и цркве св. Саве. Својим радом на добру државном и народном а нарочито на добру православне цркве довољно је показао да је достојан места које му · је додељено и да ће моћи одговорити новим задацима.

Уредник . _ Издавач · за Удружење југословенских учитеља | Вујица Петковић претседник учитељ у Београду, Влада К. Петровић, Београд, Хајдук Вељкова бр. 1 Обилићев венац бр. 10

Штампарија „ПРИВРЕДНИК“ Кнез Михаилова 3 — Београд