Učitelj

Ђачка пријатељства 665

У 9 дечјих радова ценила се код пријатеља његова дарежљивост. Један скроман дечак је писао: „Мој најбољи пријатељ је Глигорије, јер је увек тако добар према мени. Када после подне иде у биоскоп води и мене са собом. Понекад понесе собом више новаца но што треба за биоскоп. Успут купи у једној трговини таблу чоколаде. У бископу даје ми од ње. Он ми је већ у два маха поклонио и играчке“.

Релативно често се спомиње, да је добри пријатељ уљудан. Један ученик вели: „Радосав је мој најбољи пријатељ. Кад је једном дошао к мени, свиђало ми се код њега, што је према мојој мајци био веома уљудан. Он је рекао добар дан, кад је ушао. Код, игре опазих, да није увек говорио: „Ми ћемо се то или то играти“. Навече је опет отишао. Он рече: „довиђења“.

Као што се види из саопштених дечјих радова, код доброг пријатеља цени се низ душевних својстава. Пријатељ десетогодишњега дечка мора — као што смо већ приказали — да буде у игри добар, дружеван суиграч. Не сме да носи карактерне црте девојчица, већ треба да импонира одважним, неустрашивим понашањем. Поједино дете не би хтело да у пријатељској заједници игра подређену улогу, већ да је скроз равноправно с осталима. Тражи да пријатељ призна вредност његове властите личности. Кад бира пријатеља, млади човек не ради без плана. Пошто многа деца имају добар дар посматрања, она бирају највећма саученика, који им одговара. Из неких дечјих радова излази, да је избор био одређен покретом осећања симпатије. При овом прикупљању података у моме разреду запазих, да су само три детета преостала, која се нису придружила ниједној групи. И у другим разредима биће зацело појединих усамљеника. Тежња да с вршњаком склопи пријатељство чини се декле да је типична за душевни свет детињи. Из ове везе излазе питања: Из којих узрока бира себи ђак пријатеља> Лежи ли узрок ове чежње за заједницом у душевном саставу дечјем >

Кад одговарам на ова питања, не могу да се позовем на писмене исказе својих ученика. То би премашило и способност једнога десетогодишњега дечака, да према овоме заузме свој став. Да би се могло допринети штогод решењу овога проблема износим само извесна размишљања.