Učitelj

Кубни метар 681

дужину, ширину и висину поређаног камења. Упозорих ученике и на њега, а иза тога одмах упитах: Шта он ради» Чиме мери У том мајстори беху сложили један кубни метар камења, те с ученицима приђосмо да га размотримо. Потом упитах ученике: колико површина — страна — има овај „камени сандук“> Измерите му дужину! Измерите ширину! Колика је дужина и ширина» (По 1 м.) На коју вам геометриску слику личи ова површина» (На квадрат). — Чиме се мере површине» (Квадратним метром). — Које су мање мере од квадратног метрар Измерите горњу површину овог „каменог сандука“! Колико је велика2 А ова доња» Измерите и висину његову! Колика јер У колико се праваца простире овај „камени сандук“ > (У три). — Који суг (Дужина — ширина и висина). — Хоћете ли да и ми направимо један овакав сандук само од цигаља, јер је лакшег Хоћемо! Хоћемо! Прављење кубног метра од цигаља. — Хајде ти обележи на земљи доњу страну — површину! Каквог ће она бити облика» (Квадрата). — Колика ће бити њена величина2 (1 кв. м.). — Хајде донесите цигле и положите један ред на обележени квадрат! Кад положише један ред положише други итд. док не добише висину од једног метра. Ученици се беху уморили, јер средише двоја кола цигаља, али се радоваху успеху. Одмарајући се једни весело посматраху своју творевину; други у мислима процењиваху колико много цигаља пренесоше; а трећи који ређаху цигље замишљаху себе за праве зидаре.

После одмора упитах ученике: у колико се праваца простире овај „цигљени сандук“2 Како се они зову2г Измерите још _ једном његову дужину! Измерите ширину! Измерите и висину! По колико метара износе» Пазите! Поређано камење, цигље и др. предмети запремају — заузимају — извесан простор који се зове запремина а мера којом се мери запремина и чија дужина, ширина и висина износе по 1 м. зове се кубни метар. Ето, ми смо поређали — наслагали — цигље у облику и у величини 1 куб. метра, а мајстори су наслагали кубни метар камења.

Хајдемо сад натраг у школу! ; :

Прављење куб. метра од дрва. — После краћег одмора у школском дворишту упитах ученике: Хоћете ли да наслажемо дрва у облику кубног метра Сви повикаше: хоћемо, хоћемо и весело поскакаше. Одмах одмерисмо и обележисмо 1 кв. метар и спремисмо 4 колца у дужини од по 1.25 м., јер 25 см. потребни су нам ради набивања у земљу. Пошто утврдисмо коље и пошто проверисмо њихову висину од 1 метра за неколико минута наслагасмо дрва и добисмо облик кубнога метра.

Како је било време да ученици иду кућама, то их пустих.

П) Другог дана у учионици

Шта смо оно јуче радили2 Колико површина има кубни метарг Каквог су оне геометриског облика» У колико се праваца