Učitelj

Географска област динарског приморја 683

1

1 Је ли ко од вас ишао на наше приморје» — Како ћемо онда учити о земљи наше отаџбине, коју нисмо видели и непознајемо» — Гледајте сви на карту, а ти, покажи наше приморје! Који се планински систем ту простире» — Како ћемо онда назвати наше приморје (Динарско приморје).

Докле се унутра (у копно) простире динарско приморје2 (До Динаре пл. и венца, који се од ње пружа на југоисток). Докле се иде тим венцем — А од Орјена» — Од Орјена се приморје проширује и обухвата све ово земљиште нагнуто према мору. Да ограничимо динарско приморје. Почнимо од северозапада! Где ту оно почиње» — Ето, кад почнемо од Велебита, па прутом повучемо, по карти, врхом планине Динаре, венцем што чине њени огранци до Орјена а одатле на север врховима ових планина до Таре, затим реком Таром, планином Беластицом, преко Проклетија и албанском границом изађемо на Бојану и Јадранско Море, онда Јадранским Морем имаћемо границе динарског приморја. Шта ћемо још ту рачунати» — Која су највећа острваг — Које, дакле, наше земље обухвата динарско приморје» — Зашто је све то једна географска област. Понављање и записивање: Име и границе динарског приморја. :

2 Да видимо сад какво је земљиште у овој области. Како ћемо то знати» — Нека сваки стане тако, како ће, на карти, најбоље видети све ово земљиште о коме говоримо! Какво је земљиште уопште» — По чему то знаш» — „Овде је земљиште најузвишеније, молим господине“. Од куда знаш» (На карти је претстављено мрком и љубичастом бојом). „Ту је висина преко 2000 метара“, вели други ученик. Које су највеће и најузвишеније планине» — Говори ти о Динари! (Као и о свакој планини деца сама кажу како се пружа, говоре о стрменитости, огранцима и др.) Како се простире Дурмитор» Што је ово бело на њему» — На Дурмитуру има десет врхова, али је највиши Ћирова Пећина. Које су још високе планине2 — Које су мање и ниже планине2 (Свилаја, Мосор, Биоково, Орјен, Ловећен и Румија). Како се спуштају према моруг (Стрмо) „Морска је обала сигурно много стрма и висока“. Какво је овде земљиште» — Где је још равнор — Од којег су система планине у динарском приморју» — Од чега су састављене све динарске планине» (Од кречњачког стења и камења). Друге земље и нема на планинама у овој области. Могу ли биљке напредовати на таквом земљишту „Све су, онда, ове планине голе и кршевите“. Јесте, оне претстављају го крш» — Где» — Ето видите, свуда су планине у динарском приморју такве. Зашто су голе» — Само местимично има малих кржљавих џбунова звани „макије“. Пашњаци су врло ретки и од шума на многим местима нема ни помена.