Učitelj

Географска област динарског приморја 685

нире кроз рупе и пукотине и тече подземним шупљинама. Читаве реке теку тамо испод земље. Оне већином извиру јаким врелом, теку до извесног места, па пониру у земљу и, или изађу на неко друго место опет, или се, што је најчешће, тако испод земље уливају у море. Како бисмо назвали те рекер (Понорнице) Правих река, које имају своје корито и теку површином земље има мало. Које суг — Одакле извире Зрмања» — Како тече и каква јој је долина» — Где се уливар — Где извире Кркаг — Како и кроз какво земљиште тече» Какав јој је текр (Брз и са великим падом). Најлепши је водопад код Скрадина — Скрадински Бук. Зашто „бук'2 — Вода се ту стропоштава преко 17 степеница. Ево сликг тог лепог водопада! Говори ти о Цетини! Ти о Неретви! Какво јој је ушћег (Подводно, барсвито, нездраво). [10 чему то знаш» — Неретва је од Метковића пловна за морске лађе. Које реке теку на север» (Пива, Тара). Какве су њихове долине — Куда оне теку2 „Крез Црну Гору тече још Морача са Зетом". Говори о Морачи! — Где извире Зета» — Важна је овде и Црнесјевића Река. Пловна је скоро до извора. Какве су све приморске реке» (Кратке, обилне водом, брзога тока, са Палим, уским, усеченим и клисурастим долинама).

Има ли још каквих вода у овој области» — Која су је-

· зера» — Шта смо рекли за Скадарског (Крашко поље са затиснутим дном). Које се реке уливају у њега» — Којом реком отиче» — Измерите му, размерником, дужину и ширину! Није

дубоко (око 4—6 м.). Ово је језеро богато рибом, а нарочито укљевима. Укљеви су од прилике као сарделе. Народ их овде зове рибе „селице“ јер се у јесен дуж језерске обале. накупи пуно укљева. Прикупљају се само на појединим местима и то по неки пут толико, да пи у њих забодено весло стоји право“.

Обухватити па записати: Реке и језера.

4 Куда се уливају приморске реке» — Покажи Јадранско Море на карти! Шта се зове морег (Велика, пространа и дубока вода). Замислите једно велико језеро, тако велико, да нам треба по неколико дана, да паробродом пређемо с једне стране на другу: то је море. „Има још и других мора на свету, молим господине“! Има, и то много већих од нашега, само су сва готово мора у међусобној вези. Уски канали који везују два мора зову се мореузи. С којим је Јадранско Море у вези — Морска се вода разликује од речне, по чему мислите> (По боји, укусу, густини и топлоти). „Мој ми је отац причао, да је морска вода слана и горчи“. Зашто ли је слана» — Од куда соли у мору По боји је вода нашег Јадранског Мора затворено плава.

Шта мислите, мирује ли морска вода» У Јадранском Мору је вода ретко кад мирна. Стално је у покрету, али се