Učitelj

Географска област динарског приморја 689 ·

а: они говоре чакавским наречјем. Како кажу они, кад питају шта то радиш» — Овде је слика једног Далматинца сељака. Шта носе од оделар — Овде имамо слику једног Црногорца. Разликује ли се ношња» — Црногорци говоре што као и ми само где ми изговоримо е, они изговарају ије на пр. «слијеп, лијеп, млијеко.

Приморци су високи, жилави и суви људи, али хитри и живахни. Већином су Хрвати но има и Срба. По вери више католика него православних. Зашто су више католици» — Црногорци су сви Срби — православне вере. Црногорци су сви високи и крупни. Велики су јунаци и у свима су, готово, бојевима односили победе. Живе по великим планинама и највише се занимају сточарством. Били су у сталним борбама с непријатељем, нису могли отварати школе, те сад има мало писмених. А шта мислите о Далматинцима у том погледу» Зашто су просвећенији2 (Више иду у школу, баве се трговином па иду у све земље и примају све што је добро и напредно). Далматинци су из старина познати као добри морепловци и трговци.

Обухватање и записивање: Становници динарског приморја. 8 Земљиште је у приморју каменито и припрто уз море. Где су се услед тога становници настанили» — Где ћемо тражити главнија и већа местар — Које. је место увек више насељено» (Богато'и оно, које пружа разноврсна занимања). Која су онда места у приморју највећа и најбоље насељена2 — Сплит је највеће место у нашем приморју. Он је пун старих споменика још из доба хрватске краљевине и грчке владавине. Ево, како изгледа Сплит! На лепој је луци и она ће му донети лепу будућност. Чимер (Трговином). У њему се од вишње морске справља мараским-ликер, а у околини фабрикује се цемент. Које је приморско место одавно чувено са својом трговином и богатством» — Шта је Дубровник некад биор (Седиште републике, културно, трговачко и књижевно место). И сад су у њему сачуване многе грађевине из старог нашег доба. Где му је пристаниште» — Која су још већа места на обали> — На каквом је месту Шибеник> — У његовој се околини фибрикује вештачко ђубре. Који је највећи и најлепши наш залив — Које је ту главно место Је ли Котор богат и развијен као и остала наша пристаништа» (Није) Заштор (Јер није везан железничким путем са осталим нашим крајевима из којих би.се извозили производи, а у које би се преко њега увозила страна роба). Који су мањи градови на обали __У Трогиру је бродоградионица. Која су главнија места на острвимаг — Покажем слике главнијих прим. градова. Која су већа места у унутрашњости приморјаг — На каквим су местимаг Она сигурно нису тако богато насељена, као. она при

Учитељ 44.