Učitelj

Нове књиге и листови 719

филозоф. настава у средњој школи мора имати много шири значај, важније место у наставном плану и знатно више часова но што је данас. Њена важност истиче из самога задатка и карактера средње наставе, која није искључиво васпитна нити, пак, образовна, већ и једно и друго са појачаним васпитним карактером. А прави васпитни карактер средњој школи даће тек филозофска настава, која ће по речима писца „полазећи од ученичких моралних принципа прећи на терен испитивања модерне филозофске етике и покушати, да отуда, и служећи се методама ове, третира и санкционише те принципе“ (стр. 19).

Увођење филозофске наставе на таквој основи диктирају и ови моменти: национални, који одговара нашој словенској природи, која нагиње теоријско-спекулативним удубљивањима у етичко - психолошке проблеме и односе појединаца и друштва. Социјални, јер социјално (узев шире) питање „није само економско него у основи својој етичко“ и јер се социјални идеал тек онда може схватити и примити, кад се и етички образложи и одбрани. Најзад, „прави спас: човечанства није у праву (респ. закону) већ у моралу“.

Треба, сем тога, узети у обзири физиолошко- психолошку конструкцију младићства од 16—20, које по инстикту нагиње матефизичко-спекулативним интересима.

Морално-религијска настава, почев од народне школе: па кроз средњу, негује углавном ауторитативни морал, који често долази у сукоб са стварним чињеницама у животу и доводи до колебања и неравнотеже... Морална филозофија, пак, ствара много јачи аутономни морал.

Јачина и јасност моралног суда постиже се само етичкофилозофским проучавањем.

На мало страна своје књиге (39) писац је успео да за своју тезу да пуно аргумената, који нас убеђују, да филозофску наставу треба боље неговати у средњој школи не у тежњи, да од гимназијалаца стварамо „филозофе“ и „мудраце“, већ лица јачега карактера и јаче моралне воље. А данас су карактери потребнији више но икада!...

„Суђење алкохолу и компанији“ издање уредништва

„Трезвеност“. Београд 1930. Цена 10 дин.

У облику извештаја са замишљеног судског претреса "а са пуно докумената против алкохолизма књижици је дат искључиво пропагандистички карактер и као таква врло успела. Наставници народних школа користећи се овом књигом могу наћи пуно елемената за борбу против алкохолизма путем наставе и иначе.