Učitelj

7692 У нит јљ

скоро на све главне европске језике. Она је изазвала педагошки покрет деветнаестог века. На њеним темељима стоји Хербартова наука. У списима Коменсковим наћи ћемо језгро скоро свих модерних дидактичких захтева, принцип идејне концентрације наставе, захтеве педагошке хигијене и др. Заиста је с правом рекао енглески Јога - тајог, сер Тотаз Медеу 5 топе, г. 1911., приликом свога боравка у Прагу: „У данашње време је васпитање младежи најважнији циљ просвећених народа... Било би добро, када би традиционални чешки утицај, у васпитању заснован од Коменског, допринео ширењу и јаснијем ограничавању васпитних система и израђивању нечега, што би универзалније послужило човечанству него то, што смо постигли до сада“.

„У духу свога религијско идеалистичког, али такође социолошко реалистичког васпитног циља, црта Коменски свој план јединственог школства од материнске школе па чак до академије и намењује елементарној школи, да она буде видна спона за све чланове једнога народа, дакле без обзира на социјалну и конфесионалну разлику. Он жели да школа буде извор општечовечанског просвећивања, истинска радионица човечности и трајнога мира.

Коменскога називају учитељем учитеља или учитељем народа. Да је то заиста сведочи његов доказни и признати утицај на немачке педагоге од Лајбница, Хердера, Дистервега, Хербарта, Фребела, Фајлбигера па све до Ниче-а, Вилмана, Хауфе, Хајнца, Курта Кечелера и др., на енглеску и америчку педагогију, што сведочи К. Н. Ошск, на француску, што тврди Наторп, на шпањолску (Е. О!пег), од краја осамнастог века на руску и т. д. Али и из многих других земаља имамо извештаје, да су и тамо пратили педагошки рад Коменсков и да су га реализовали. У светски утицај Коменскога данас се већ нигде више не сумња.

Завршавамо напоменом, да је велики енглески писац МуеПз изјавио, да нам је у Коменсковим списима сачувана маса здравих идеја, које данас очекују своје остварење. Нарочито је истакао Коменсково дело Уја. Јисј5, у коме Коменски излаже све оне идеале, заједничке свима нама, који смо се удружили у међународној учитељској федерацији, тежећи доследноме остваривању општечовечанског васпитања, које зближава народе, води трајноме миру и узајамној сарадњи целокупног човечанства.

Ј. Крумпхолц