Učitelj

778 Учитељ

На овај начин девојчице су израдиле цео сооклски састав четири пута, а хор је за то време отпевао целу прву строфу. Кад хор после краће паузе отпочне другу строфу, онда девојчице истовремено отпочињу други соколски састав опет са 16 тактова укупно од "|, или у крајњем случају понове овај. Али правило је, да се са три састава излази о свечаностима, јер то се таман сврши као и већа песма од 2—3 строфе, за 10—15 минута.

" Од велике је важности то, у каквом оделу девојчице вежбају. Оно ни у ком случају не сме да стеже и оптерећује. Мора бити лако и једнообразно, да би се добила лепша слика и створио јачи утисак код гледалаца. Најбоље је за ову сврху обратити се на радњу нашег познатог соколског радника и предњака индустријалца брата Бранка Палчића. Загреб. > Краљице Марије бр. 6, Београд — Балканска бр. 28. — Он је главни добављач Савеза сокола краљевине Југославије и све соколске потребе израђује према нарочитим прописима Соколског савеза. Школама за школску децу нарочито излази у сусрет и снабдева их повољним ценама.

Филип Тошовић

пера

ПЕДАГОШКО-ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

Међународни учитељски конгрес у Прагу

Овогодишњи Међународни учитељски конгрес обављен је у Прагу од 26—28 априла 1930 г. Конгресу су претходили и у исто време чинили саставни део његов дани педагошке недеље, који су се односили поглавито на чехословачку педагогику и че хословачке школске прилике. Ови су дани почели 22 априла. На тај начин конгрес је почео 22 априла.

Место за конгрес одређује сам конгрес на последњој својој седници. Прошле године је на конгресу у Белинзони решено да овогодишњи конгрес буде у Прагу, главном граду Чехословачке. И одлука је била врло добра. Пре свега Праг је у центру Европе, те је било омогућено да у њега сва учлањена удружења пошљу своје делегате, а затим Праг је место у коме се имало шта видети како у педагошком тако и уопште културном погледу. Некадашња провинцијска варош Праг је данас живи европски град са нарочитим лепотама, чије особите чари привлаче путнике са свих страна и у свако доба „године. Нарочито задовољство у посматрању чини Влтава која протиче кроз Праг,