Učitelj

780 Учитељ

је отпевао хор прашких учитеља под дириговањем професора г. Виметала. У песми се слави Праг. Затим је Конгрес отворио претседник Савеза чехословачких учитеља Перо) г. Војта Бенеш, учитељ и народни посланик. Говорио је на чешком и енглеском језику. Радује се што може да поздрави у Прагу скуп делегата Међународног учитељског савеза. Наглашава, да је овај конгрес у Прагу једна лепа манифестација на делу мира и лепше будућности човечанства. Излаже смисао и рад чехословачког учитељства на остварењу хуманости Коменског, Хуса и Масарика излажући велики смисао ових великих синова народних и наводећи да су и њихове идеје програм Међународног учитељског савеза.

После поздрава г. Бенеш претставља госте међу којима: Министра просвете г. Д-р Ивана Дерера, претседника општине прашке г. Д-р Баксу, сенатора и пређ. министра просвете г. Абермана, који је чехословачко учитељство силно задужио школским законом као први министар просвете, сенатора Хубку и др. захваљујући им на указаној пажњи, па онда објављује да ће говорити г. Министар просвете. Пошто је добио реч, г. Министар" поздравља конгрес. Нада се, да ће чехословачке културне и социјалне институције прикупити пажњу и интересовање учитеља конгресиста. Потом помиње културни рад двеју ческих личности: Хуса, показујући на његову велику слику на зиду и рад Пођебратског који је тежио ка миру. Реформаторски рад Хуса и мировна снага Пођебратског знатно су допринели духовном развоју и модерној демократији. У даљем говору г. Министар је изјавио радост за међународни рад учитеља, јер ће он донети користи народима.

Претседник општине града Прага г. Д-р Бакса, поздравља. Конгрес који се ове године обавља у њиховом месту. Каже да су Праг и Чехословачка од увек полагали на васпитање и да је Праг место које тежи за мировно споразумевање по свима питањима, јер то је част њихове народне традиције.

Генерални секретар Међународног учитељског савеза, Г. Дима, учитељ из Париза, захваљује г. Министру просвете на посети и поздраву кас и г. Д-р Бакси претседнику општине. Затим вели, да присуство г. Министра просвете на овом конгресу доказује блискост између школе и школских радника са државом, а то је демократизам државе. Чехословачка је дала племенити дух и дух хероизма који се одликовао у историји. И Коменски је био прожет идејом мира. Он је дао школу која треба да припада свима народима. Говори по том о стварању Чехословачке и узноси имена Масарика и Бенеша који су:са својим сарадницима много радили и урадили на стварању Чехословачке.

Референт г. Ј. Вонка чита свој реферат „О ческој реформацији и идеји мира". Говорио је на енглеском, француском,