Učitelj

Међунароони учитељски конгрес у Прагу 783.

Али је на крају усвојен предлог делегата Југославије и Румуније, да се ово питање детаљније проучи до наредног конгреса и да се онда донесе потребна резолуција . ;

После подне истога дана прочитан је финансијски извештај и образован је одбор за преглед извештаја, па се прешло на предлог егзекутивног одбора о организацији школе, по којем је предложена подела у пет периода школовања. По овоме се развила дискусија, која је због пријема код г. Министра просвете морала бити одложена за наредни дан. У 19:/, часова у великој сали библиотеке била је свечана седница са манифестацијама и поздравима у име идеје мира. Прво су отпеване две песме. Отпевао их је хор прашких учитеља. Професор г. Д-р Зенкел ми је казао да је то најбољи хор у Прагу. Певачи су бурно поздрављени, па су почели поздрави делегата. Свака делегација могла је дати поздрав преко једног свог делегата. Прво је говорио Енглез, па Француз, па Чех ит. Д. Од стране Југословенског учитељског удружења поздравио је присутне делегат г. Данило Милановић, учитељ. Он је на француском језику поздравио напоре Међународног учитељског савеза за мир и говорио је о нашој готовости да се тој акцији свесрдно придружимо. Кад је г. Говен, претседник енглеског учитељског удружења као претседник ове седнице објавио да ће говорити југословенски делегат, г. Милановић је бурно поздрављен као и после говора.

Други дан конгреса, 27 ТУ одржан је у Карлсбаду. Рано ујутру конгресисти су отпутовали аутобусима у Карлсбад. Стигло се у подне, јер је растојање 120 км. Пошто је разгледана бања, било је већ и време ручку. Конгресисти су о ручку и уопште у Карлсбаду били гости Немачког учитељског удружења у Чехословачкој. У три часа после подне настављен је рад конгреса. Г. Лапијер предлаже, да се из готовине Савеза, који износи преко 100 хиљада франака, да субвенција немачком и енглеском учитељском удружењу, која су издавала Билтен. Пао је и предлог, да се буџетом одреди 30 хиљада франака као хонорар лицима која раде на Билтену и да се слабим организацијама даје помоћ за попутнину делегата на конгресе. Г. Голдстон (енглески делегат) мисли, да се о трошењу тог новца према предлогу за Билтен не може сада говорити због кратког времена. Маџарски делегат предлаже, да се повећа помоћ поплављенима у Француској. Г. Лапијер објашњава свој предлог и још предлаже, да свака делегација треба да има секретара за везе са централом. Предлог је примљен.

Прешло се затим на дискусију о образовању. Немачка делегација са аустријском, пољском и још неким није се сложила са поделом школовања у пет периода како је егзекутивни одбор био предложио. Али после обавештења које је дао г. Дима као референт по овом питању, предлог је примљен.