Učitelj

786 Мечи те љ

објављује програм, тачку по тачку. Ученици и ученице, који су иначе као гости, излазе на бину, па или певају или рецитују шта је већ по програму. Ученици који у тој тачци не учествују, седе на својим столицама и посматрају као публика. При овом извођењу ред је савршен, а нико га нарочито не одржава.

После концерта директор школе позвао је све госте у ону трпезарију коју су мало час ученице спремале. Настала је закуска кују су ученице саме спремиле и послуживале. Закуска је била домаћинска, богата, а послуживање елегантно.

Као што се види, реформа је у томе, што се све заснива на раду и што је нова чехословачка школа у тесној вези са животом.

Још ће читаоце интересовати једна реформна основна школа управо један реформни разред основне школе, који није био у програму за посматрање, за који сам ја посебно дознао будући да ме баш то највше интересује. Кад су конгресисти 95 априла отишли по програму у један модеран завод за неразвијену децу, ја сам отишао у поменуто реформно одељење основне школе. Пратио ме је наш учитељ из Прага г. Тијанић.

Стигли смо у добо које нам је заказао учитељ г. Бохумил Земанек. Он је већ био на часу. То је учитељ са 30 година учитељске службе. Сав се посветио својим ученицима. С њима је готово увек. Често изводи екскурзије на цео дан, па и на више дана. Реформно је одељење сам желео и добио га. Са овим ученицама ради већ пет година. Сад су они у петом разреду основне школе. Води их од првог разреда од кад почиње и његов реформни рад. Одељење је мешовито. Намера му је да докаже да се мушка и женска деца могу заједно правилно васпитавати. У по четку је било 30 ученика, јер се реформе не могу уводити са великим бројем. До сада је отпало 8 ученика, а број се није могао попуњавати придошлим ученицима, јер би било бесмислено за реформно одељење. Ове године ови ученици свршавају основну школу и прелазе у грађанску. Г. Бохумил је учитељ основне школе и не би могао водити их и кроз грађанску школу. Молио је да му се одобри да их води и даље, а ако му сене би одобрило, онда да се прегледа његов рад, да се види шта је урадио и је ли његова реформа успела, па онда да му се да одсуство да среди своје забелешке о раду. О томе ће се донети одлука о распусту.

Сем одобрења које је г. Бохумил добио од школске власти за реформно одељење, њему је требао и пристанак ученичких родитеља за то. Јер водити експерименте са туђом децом захтева и родитељско одобрење. Он је с родитељима стално у додиру, стекао је њихово поверење и они су му допустили да њихову. децу васпитава по своме нахођењу. Кад човек дође у његов разред брзо се увери, да се нису преварили.

Његова учионица је пространа соба, у сваком погледу хИтијенска. Украшена је сликама. Сваки ученик има свој сто и сто-