Učitelj

790 _ . Учитељ

ница, који су нас у овоме послу помогли објавићемо преко „Учитеља и „Народне просвете“ .“) Београд Педагошко Друштво

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А) Домаћа књижевност

Афанасев: Чаробна наука, приче за децу и народ. Превео Јов. Јов. Јовановић, Крагујевац (84 стр. 8 дин.).

Г. Јован Јовановић учитељ, који се одавно бави преводима с руског језика превео је још једну књигу под горњим насловом. Ни издалека није споредно питање о дечјој литератури; ни издалека није споредно, да ли уопште деца читају и, ако читају, шта она читају. Све шта је сувише прозаично и реалистично за децу има слаб интерес; оно шта има чисто дидактички карактер досадно је за децу, зато данашње школске читанчице на могу да у пуној мери задовоље дечји дух. Деца живе у царству фантастике, то је њихова стихија, у томе она уживају. Кратке фантастичке причице, бајке и легенде имају за децу велику васпитну вредност. Оне не само буде дечју радозналост, не само развијају дечју фантазију, него и стварају код њих љубав према читању и према књизи. И ако су причице сем тога прожете још и моралном тенденцијом, онда оне буде код деце морална осећања и постепено формирају појаве о добру и злу, о поштеном и непштеном.

Г. Јов. Јовановић добро је урадио што је превео књигу Афанасева и тиме је дечју литературу обогатио једном лепом књигом. Разуме се било би још боље да је књига илустрована, али и. онако заслужује да се препоручи свим родитељима и васпитачима за њихову децу.

ВБ Штетхејв

Б) Страна књижевност

Ј Рласед!: 7Тле СтПФ8 Сопсербноп ој Те У/опа. [.опдоп Кетап Раш, 1929. Рр. 394. 125. ба. пе!.

Ово је трећа књига професора Пиагета која се бави психологијом детета. Сврха јој је испитати спознаје детета о све ту. Да се промотри систем интимних веровања код деце по-

ж) Ученичке одговоре послати г. Милану Шевићу, професору Университета, за Педагошко друштво, Београд, Доситијева 16.