Učitelj

пр".

Користи од удруживања — предавање 45

дана, да ми и врбово пруће и друге ствари које су нам потреб-

не у нашем занату, заједнички купујемо. Ми бисмо могли, мислио је он, много јефтиније добијати рнбу ако купујемо већу количину. Узели бисмо једно стовариште где бисмо држали сировине, и сваки би мајстор отуда узимао све што му треба само по, цени коштања.

И с тим смо се сви сложили. И како је наш претседник предложио, тако је и било. Ми сада повлачимо пруће и друго што нам је потребно преко удружења и добијамо све то много јефтиније, него што смо пре куповали. Тако је наше удружење постало и удружење за-куповину“.

Тако ми је испричао мајстор и ја сам се радовао, што се способношћу појединаца помогло читавом сталежу и што на тај начин и ми купци способношћу мајстора долазимо до јефтинијих корпи.

Ја сам тада дознао и то какав задатак има удружење корпара у нашем месту, шта има ово удружење, чије је стовариште, ко плаћа продавца, од кога добијају корпари наруџбине, коме они шаљу робу, одакле добијају пруће за рад.

2. Друга удружења. — У нашем месту има и других занатлија: пекара, кројача, месара итд. Да ли и ови имају удружењар Јесу ли и ова удружења и удружења за куповину и удружења за продајуг Зашто нису» Какав задатак имају ова удружења2 (Одржавају скупове, утврђују цене, утврђују време рада, ослобађају шегрте, држе испите за помоћнике и унапређују свој занат.) Каквих удружења има у нашем месту 2 Чији је отац у каквом удружењуг У којем» Како се зове претседник тога удружења»

Да ли ко зна како су се звала удружења у старо време» (Еснафи, дружине, друштва.) Како је ишло код еснафа, дружина, друштава» (Описати).

3. Удружења за штедњу. — а) Набављачке задруге. Чији су родитељи чланови набављачке задруге Зашто се оснивају на-

бављачке задруге2 Где су стоваришта набављачке задруге» Шта

се тако држи Зашто се у набављачким задругама јефтиније. купује 2 (Већи обрт — продаја — мања зарада.) Ко узима добити коју доноси набављачка задруга» Чији отац има удела»

6) Кланично удружење на селу. — Шта се догађа ако пољопривредник мора да закоље говече изненадаг Ако мора све сам да употреби, претрпеће велику штету. Како он може ову штету да избегне» Колико килограма мора да купи сваки сељак који је у кланичном удружењуг Зашто се ова куповина

· управља по броју грла које сваки члан има у стаји» (Ко има мно-

го, мора више купити, пошто је код њега већа опасност за клање.) Зашто је ово удружење добро» (Сусед ће се сачувати штете.)