Učitelj

46 Учитељ

в) Помоћ при пожарима. — У селу је потребно, да онога који је страдао од пожара, помогну сви који имају куће и двориште, кад хоће опет да зида. Како се то ради (Једни доносе циглу, други камен, трећи секу грађу у своме забрану, четврти дају сено, пети семе за сејање итд. Појединцима, који'ову помоћ дају, то није тешко, а онога кога је задесила несрећа ово је велика помоћ. Тако и сељаци сварају удружења. г) Свадба у селу. — Како ту сељаци помажу домаћину # (Дају му меса, масти, брашна, кола за послугу итд.) Испричати! Шта вам се допада код овог обичаја» (Благодат пријатељства.). д) Погребна удружења. — Шта стаје погреб» Какво су уређење створили сељаци да се у овом погледу помогну у таквим случајевима2 (Члански прилози, посмртна каса, дужност да се присуствује погребу итд.).

5) Удружење за подизање зграда. — Испричајте о станбеној невољи, како се може помоћи (Оснивање удружења за подизање зграда.) Које су куће тако подигнутег Ко у њима · станује» Колико плаћа месечно на име закупа»

е) Друга удружења. — Рударска братска каса. (Објаснити име.) Удружење „Срећа“. Друштво за осигурање живота. Друштво за осигурање у несрећним случајевима.

4. И наш разред је једно удружење. — Како се ту може извести помоћ и заштита» Упореди са једним који је страдао од пожара! Неко дете је изгубило нешто од вредности. Какву помоћ може учинити разред» Допустити да се изведе ако су прилике за то.

Вежбе за правилно држање

од Филипа Тошовића

Школски живот у сваком случају не сме да буде од штете по здравље и правилно телесно развијање ученика и ученица. Школа мора бити та идеална васпитна средина, у којој ће се проводити све мере, како за духовно тако и за телесно развијање. Јер једно без другог не иде; обоје чини једно: човека. Стога се не да ни замислити правилан васпитни рад, ако се телесно васпитање занемари. Шта више у Ти П разреду основне школе оно треба да јеи претежније, јер пада баш у оно доба кад је телесни развитак бујнији и јачи од духовног.

Међу вежбама које у овом доба ђачког развитка имају прворазредан значај јесу и вежбе за правилно држање тела.

аи а Ва ај