Učitelj

Скупштина Југословенског учитељског удружења 91

претседник претставио изасланика Њ. В. Краља пуковника г. Сарића. Скупштина је устала и с највећим одушевљењем поздравила Њ. В. Краља усклицима: Живео Краљ. Затим су претстављени и остали изасланици и гости, које је скупштина одушевљено поздрављала.

Пошто су претстављени изасланици и гости, г. Петровић, претседник удружења, поздравио је учитеље и отворио скупштину. Говор г. Петровића био је израз учитељских жеља и односи се у највећем делу на уздизање учитеља и унапређење народне школе, и примљен је с одобравањем. Његов говор гласи:

Госпође и господо,

Мени је допала ретка и пријатна дужност да вас о прослави десетогодишњице нашега удружења могу поздравити. И моја радост, приликом овога поздрава, у толико је већа што видим да код нас није клонуло познато учитељско одушевљење, није ни мало клонула љубав према организацији, која је за ових 10 година имала пуно тешких момената, пуно брига у одбрани својих права и у раду за добро школе и учитељства, моја је радост већа кад видим толико интересовања вашега за наше заједничке послове. Верујем да ће заједничка сарадња и слога успети да побољшају наш положај и да запостављеног учитеља подигну на оно место које му припада по раду његову и по додељеној улози у јавном животу. М у име тога ја вам захваљујем на тако обилатној посети и поздрављам вас са: Добро дошли!

ИМ када се данас скупљамо да говоримо о пословима удружења и сталежа, када желимо да и организацију ставимо на једну другу основу, наше је и право и дужност да се сетимо и свога положаја и својих потреба. Видите, госпође и господо, како се за читавих 10 година мимо нас пролазило; видите да се за 19 година рада није довољно пажње обраћало учитељству. Наш материјални положај остао је какакв је и био, а потреба и живот неминовно налажу повећање наших принадлежности. Нама мора тешко пасти кад видимо како се о свима професијама води рачуна а учитељство се оставља да чека, да се нада и да се посвећује пословима под сталним трзавицама и бригама за свој опстанак. Ми те тешкоће осећамо све више и више и једина нам је нада остала још у чиновнички закон, који се сада израђује и који ће како нам је речено с надлежног места обухватити и принадлежности учитеља. Низ закона и правилника, програма и уредаба које се односе на основну наставу донесен је у овом времену. Новим законом без обзира на поједина мишљења, као и мишљења наше организације, ударен је темељ једне јединствене основне школе, остварен је циљ коме је наша организација тежила

4%