Učitelj

50 Учитељ

То су све поступне вежбе за правилно држање тела, које: једна из друге произилазе, а чији ће избор добро доћи сваком васпитачу, који сматра да и дечји организам захтева.

исто толику пажњу као и његова душа.

титниие

тЛАГОШКО ПРОСВЕТНИ ПРЕ ГЛЕД

Скупштина Југословеноског учитељског удружења од Вуј. Петковића

Пошто су обављене учитељске скупштине свих повереништава која сва скупа сачињавају Југословенско учитељско. удружење, обављена је у Београду 91 и 22 августа ове године и главна скупштина Југословенског учитељског удружења. Није то била само учитељска скупштина. Била је то и национална и сталешка манифестација југословенског учитељства, били су то дани и часови када се неколико хиљада удружених учитеља из свих крајева наше дивне отаџбине сакупили У Београду да даду.израза на првом месту своме националном осећању које гаје према народу и држави за чије јединство они неуморно раде од уједињења и онда да даду израза о својим жељама за уздизање учитељског реда и народне школе а ради добра народног. Тих дана није била само учитељска скупштина. То је био јубиларни конгрес нашег учитељства, јер се тада навршило десет година од уједињења свих учитеља из разних крајева наше отаџбине у једно Југословенско учитељско удружење.

Скупштину је отворио г. Влада К. Петровић, претседник удружења, пред препуном двораном Новог универзитета. Седишта, галерије, пролази, сваки крај, били су испуњени великим бројем учитеља и учитељица. Универзитетска дворана није била никад тако пуна. Својим скупом учитељи су доказали колико воле своју организацију и колико је њихово интересовање за просветна питања која су на дневном реду.

Учитељску скупштину посетио је и велики број гостију и учитељских пријатеља. Особита част за учитељство учињена. је од стране Њ. В. Краља који је на скупштину послао свога изасланика. Њ. В. Краља заступао је пуковник гГ. Драгомир Сарић. Господина министра просвете заступао је г. Драгослав Ђорђевић, начелник основне наставе, Београдску општину пот“ претседник г. ДР. Мирослав Стојадиновић, Универзитет ректор о Др. Једа Митровић, Професорско удружење претседник г. Недељко Дивац, Народну одбрану г. Велибор Јонић. Прво је: