Učitelj

54 | Учитељ

ПИ НА ______________________--

„Југословенско учитељство са свога конгреса, а о прослави десетогодишњице, сећа се првог сарадника Њ. В. Краља и шаље му искрене поздраве и жеље за успешан рад с уверењем да ће се и о учитељству старати онако како оно то заслужује“. Телеграм господину Министру просвете гласи.

„Учитељство Југославије са свога конгреса о прослави десетогодишњице постанка Удружења југословенског учитељства поздравља Вас као шефа просвете са жељом да Ваши напори уроде плодом на добро просвете и учитељства“.

Пошто господин Претседник владе није имао свога изасланика на скупштини, то је он на телеграфски поздрав скуп“

штине одговорио телеграмом који гласи:

Господину Влади К. Петровићу, претседнику Удружења југословенских учитеља.

Примио сам поздрав конгреса са особитим задовољством. Одајући хвалу и признање за десетогодишњи рад Удружења за Краља, отаџбину и народну просвету, ја поздрављам ује-“ дињено југословенско учитељство и надам се, да ће оном надаље служити тим узвишеним идеалима.

Претседник Министарског савета Ђенерал Петар Живковић

Скупштину и учитељство својим говорима поздравили су изасланик г. Министра просвете г. Драгослав Ђорђевић, начелник основне наставе, потпретседник Београдске општине г. Д-р Мирослав Стојадиновић, претседник професорског друштва г. Дивац, изасланик Народне одбране г. Јонић, у име Подмлатка црвенога крста г-ђа Петковић и у име Заграничног руског педагошког друштва г. Грин који је предао г. Петровићу диплому почасног члана Руског педагошког друштва у знак признања за услуге које Југословенско учитељско удружење чини руским педагозима.

Говор изасланика г. Министра просвете, г. Драгослава Ђорђевића гласи:

Госпође и господо,

Има једна ствар, коју у овом свечаном трунутку треба истаћи, а та је да је за минулих десет година у овој земљи било и дизања и падања, и лутања и враћања на прави пут, али наше национално учитељство умело је наћи своју једино здраву оријентацију од првога дана живота у заједничкој држави. Грешили су и добронамерни, а поготову они неразумни,

и они који под теретом наслеђа нису умели наћи праве начине,

чак ни онда када су веровали да се боре за своје најуже ин-