Učitelj

Скупштина Југословенског учитељског удружења 55

тересе, али наши учитељи, свесни своје велике улоге у својој рођеној, националној држави, нису се, то подвлачим, ни за тренутак поколебали, него су и, поред свих тешкоћа и искушења, искрено и мушки прихватили барјак интегралног југословенског братства и јединства, сврстали се под њим у чврсте редове и кроз све буре и кризе које смо пролазили

за ових мучних десет година јуначки се пробили до данашњег |

дана, када са пуно части славе десетогодишњицу свога плодоносног рада како за Краља и Отаџбину, тако и за место и улогу која им у држави и друштву припада.

И баш зато, што је наше национално учитељство умело да остане непоколебљиво у вршењу своје дужности и онда када су се многи поколебали и клонули у својој лепој вери у наше заједничке идеале, Отаџбина од њих с правом очекује да на истој линији остану и данас када су се прилике смириле, када је моћним, мудрим и јуначким гестом Спасиоца Отаџбине Б,В. Краља, цела једна захуктана генерација задржана да предахне, да се прибере и освести и, нашавши своју изгубљену равнотежу, пође једино могућим правцем, који ће учинити да нам будућност буде исто толико срећна, колико нам је прошлост била сјајна, она прошлост која је довела до стварања наше моћне југословенске државе.

Ви, господо, живите у народу и с народом; ви свакога дана приклањате главу на његове груди и слушате откуцаје његовог срца; ви сте први који дознате шта се дешава тамо, у томе срцу; ви сте први који осетите, шта га боли, шта га весели, шта га жалости. Зато је на вама да будете његови први исцелитељи, кад то срце крвави; први утешитељи када "жалост то срце притисне; први бодриоци кад сумња то срце савлада и први радосници кад то срце радост раздрага. Ви, ви сте први народни телохранитељи и душебрижници, и не дајте да се у душу и срце народа увуче црв сумње, у државу, у браћу, у самога себе. Станите између народа и оних који хоће да га заблуде; одбите од њега оне који хоће на другу страну да му окрену очи и срце; отерајте из дома његовог оне, који му с Јудиним пољупцем долазе и под кринком љубави и бриге за њим бацају семе раздора међу рођену браћу; отерајте их, као што је највећи учитељ човечанства и највећи страдалник за његово спасење отерао трговце из храма Божјег.

Научите народ, да једино с вером у Бога и у свога Кра„а, да с љубављу у срцу за свога брата и своју Отаџбину најдаље може отићи, најсрећнији бити и најбогатије наслеђе оставити синовима својим. „Помоћ туђа наплата је скупа“, и нека је не тражи онда, кад му она није потребна, и од оних, који му је не. могу дати. Научите га, да збија своје редове 'око свога Краља и око своје југословенске заставе, спремајте