Učitelj

Скупштина Југословенског учитељског удружења 57

значајни дан заслужује пуну хвалу и признање не само Београђана, него и целе нације која вас прати на вашем тешком и трновитом путу.

Улога учитељства веома је велика. Она је дошла до изражаја у овим значајним данима вашег општег скупа у Београду. Три важна момента треба разликовати у раду вашег конгреса. |

Прво, моменат наглашавања потребе ваше јаке организације, која се заснива у првом реду на потреби чувања народног јединства. Други је моменат потребе ваше сталешке организације, која тежи за тим да се положај учитеља поправи до степена у коме учитељ може да живи као културан човек, јер ми сви заједно са вама верујемо да само учитељ, који је национално свесан, дужности својој предан и материално обезбеђен, може да буде способан за вршење своје велике и деликатне дужности. (Аплауз и усклици: Живео!) Трећи је моменат свесна тежња за савременом реформом наставе уопште.

У томе факту наглашавања потреба за побољшање вашег материјалног положаја ми не видимо изражај себичних осећаја, (пљесак), ми видимо напротив и признајемо једну истину да су учитељи часни и поштени људи, који теже да обезбеђујући свој материјални положај тиме оспособе себе за јаче вршење овако крупног националног задатка, (аплауз). Због тога се не може гледати једнострано на ово истицање ваших захтева који теже побољшању вашег учитељског положаја у истини запостављеног.

Манифест нашег узвишеног Краља, (усклици: Живео Краљ!) нашег Краља, који је и овог пута као и увек у тешким данима наше историје, имао смелости, уз то увек прожет чисто националном тежњом, да пресече оно што је националном јединству сметало створивши тиме ону базу развитка за коју сте ви још пре 10 година пледирали, (Аплауз и узвици: тако је), Његово Величанство Краљ је и нарочито у своме манифисту поменуо да се морају тражити нове методе рада и крчити нови путеви, да би се дошло до националне и културне снаге народа. Као следбенике тих метода и тога рада, ја вас у име Београдске општине поздрављам са свима жељама које вас прате.

После отварања скупштине велики број учесника прешао је са Универзитета у основну школу код Саборне цркве, где је имала да се отвори земаљска школска изложба. Отварању изложбе присуствовао је изасланик Њ. В. Краља, изасланик г. Министра просвете, потпретседник Београдске општине и многи други.

Изложбу је предао г. Павле Флере, шеф изложбе, потпретседнику учитељског удружења г. Милораду Вујанцу, који