Učitelj

'96 Учитељ

да из множине предмета истог облика, али разне величине, издвоји предмете једнаке величине.

При васпитању чула код детета много ће допринети и потпомоћи његово схватање, ако будемо бирали примере, који су у контрасту, на пр. светле и тамне ствари, велике и мале, кричање и шапат, јак и слаб мирис, глатке и рапаве, тврде и меке ствари, горко и слатко, и томе слично. Помоћу супротности детету постане много јаснија разноликост ствари, која се упије у дечју душу и на тај начин боље потпомаже васпитање чула. — Забавиште и основна школа морају поклонити пуну и озбиљну пажњу васпитању и развијању дечјих чула. Јер развијена и васпитана чула су услов правилног духовног напретка а затим добра основа за добро и корисно обављање многих позива у животу.

ПСИХОЛОГИЈА

,

Упознавање карактера деце | и младежи

од Илије П. Опачића (Наставак)

Почећемо са трећим разредом вежбаонице. Ученике ћемо означивати редом великим латинским словима, само да сачувамо нужну дискрецију. Најпре ћемо изнети суд деце, затим учитељев суд, а најзад ћемо навести све што смо могли дознати о фамилијарном миљеу у ком дете расте. Коначно ћемо подвући што држимо да би било потребно учинити за морално васпитање појединог детета и како би се могле отстранити грешке које смо несумњиво констатовали.

Ученик А

полази Ш разр. вежб., стар 9 г. 6 м., јединац у оца, јер је мајку изгубио кад је био стар годину дана. Отац му се бави занатом који слабо иде, па живе у тешким материјалним приликама. Већи део дана је дете препуштено само себи, пошто отац мора често одлазити од куће на зараду. Ево што његови разредни другови кажу за њега: