Učitelj

120 Учитељ

за рад, трудили да не изостану иза Француза. А Тодор Ћирић је, поред других часова, спремао ђаке у певању и декламовању наших националних песама, са ванредним успехом.

Ова је школ. година завршена са око 150 ђака у свима одељењима. Један део ових ђака био је смештен у новоосновани интернат Српске школске матице. 5

Школска година је свечано завршена на Петров-дан. Тада је изведен врло леп програм од песама и декламација наших и на француском језику. Присутни су били многи одабрани Срби и Французи. На све њих је ова свечаност учинила силан утисак. Нарочито су Французи били одушевљени у“ пехом у француском и лепотом наших песама. За ово друго заслуга је г. Ћирића.

На истом месту и у истој формацији почела је и нова 1918-19 шк. година. Рад је текао нормално све до пробоја солунскуог фронта. Чим се то збило и почела поједина места да се ослобођавају, настао је покрет нашег избегличког света. С родитељима одлазила су и деца. Због тога се школа почела да празни, док 19 новембра 1918 г. није. коначно затворена, а управитељу наређено (Бр. 432), да сву школску имо= вину. пренесе у Битољ и преда Просветном инспектору.

И Основна школа на Малом Карабуруну

Основна школа на Малом Карабуруну (јужно од Солуна поред мора) отпочела је рад 12 априла 1917 г., у засебној бараци болнице М-м де Шабан.

Ову школу чинили су ђаци, питомци болнице, њих 27 сирочади и погубљене деце приликом евакуације.

Учионица је била у истој бараци у којој су деца становала. у

Учитељица за националне предмете била је г-ца Параскева Качандоновићева, учитељица из Крушева. (оба це ју била и као васпитачица и као учитељица. Поред ње у школи

„је радио и учитељ Француз, г. Алберт Крале, учећи децу француском језику. :

Деца су била разног узраста, а нека су била изучила и по који разред пре евакуације, с тога је учитељица формирала разреде, и то: Тр. са 7 деце, Ер: са Би р.саба двоје мале. деце чинили су забавиште.

У овој формацији рад је трајао непрекидно до | сене тембра 1917 г. Учитељица је радила пре подне, а Француз после подне.