Učitelj

ЧР _.

Народне школе на солунском фронту 121

Из националне наставе предавани су у овој првој години ови предмети: Веронаука, Српски језик, Рачун, Писање и Певање.

Почетком 1917-18 шк. године ђаци су били подељени по разредима овако: у 1р. ђуПр. Љу Про кум раб зау забавишту 1.

За ову годину уведени су још предмети: Земљопис, Срп. историја и Познавање природе.

Почетком ове школ. године одређена је била за управитељку школе М-м Мари Беланже и за учитеља г. Муње, који је иначе био свештеник.

Кроз целу 1917-18 шк. годину рад је текао нормално и шк. година завршена је једним малим испитом.

Те године је по нарочитој жељи М-м Шабан прослављен Св. Сава врло свечано и у присуству већег броја Француза. Колач је секао православни свештеник. После црквеног обреда ђаци су певали и декламовали на задовољство Француза. Прослави је присуствовао и изасланик Просветне делегације. Идућа шк. година, 1918-19 започета је нормално и трајала до 22 марта 1919 г., када је извршен повратак у Отаџбину. Деца из ове школе упућена су у Битољ са учитељицом г-цом Качандоновићевом.

Ш Основна школа у Водену

Ова је школа постала у логору малих четника (скаута) формираном јула 1917 год. Кад је логор формиран и кад се број деце усталио, отпочет је, негде у августу 1917 г. и школски рад са том децом. Њихови први учитељи били су учитељи: Мих. Огњановић, Никола Ђорђевић и Власта Гавриловић.

Деца су по узрасту и претходној школској спреми подељена у разреде, и то: 1 раз. са 24 муш. и 10 жен. и П раз. са 28 муш. и 2 жен. — свега 64 деце.

Настава је извођена по скраћеном програму за ове раз- · реде, с тим да се школ. година заврши 31 децембра 1917 г. Од | јануара нове 1918 г. имали су да пређу у старије разреде. Уџбенике су имали исте као и у солунској осн. школи.

У почетку и школа је била у шатору. Међутим од 23 септембра 1917 г. уступљене су у војној зубној станици, бив. турској школи, 2 собе за учионице, а у дворишту је остао логор. За ове две учионице набављене су и клупе и др. намештај из напуштених страних школа у Водену.

До 15 октобра 1917 г. ова је школа била са свим приватног карактера, а од тада настаје други период за ову шко-