Učitelj

Соколске вежбе 207

Изађи ти, Петре, Павле...

Хајте, сад сви: „Мирно!“

3, 4, 1, 2, 3, 4. Броје и ђаци и раде. На месту-вољно.

Сад им наставник покаже | такт. Ходи ти Јоване. Мирно!

3, 4, 1, 2, 3, 4, На прво 1, Јован донесе десну ногу до леве (пета до пете) и руке спусти доле; на.2, дигне руке у страну (дланови окренути земљи) а ногу десну дигне у страну; на 3, десну ногу спусти до леве и руке доле, и на 4, дигне руке у страну (дланови ка земљи) а леву ногу дигне у страну.

Ово понови још 3—4 ђака, потом сви, и најзад оба такта заједно, најпре појединци па сви.

По овоме наставник изради и Ш такт, па изађе пред, строј други ученик. Он на први темпо Ш такта леву ногу спусти доле (пета до пете) а леву руку дигне у вис (длан унутра-сечемице). Десна остаје у страну; на 2, десну руку дигне у вис (длан унутра); на 3, леву руку спусти напред, водоравно (длан доле), и на 4, спусти и десну напред водоравно (длан доле).

Кад је и овај такт обрађен као и претходни, наставник пошто је показао и ТУ такт, опет изводи отреситијег ученика те с њим броји и ради у њему садржане покрете. Тако на прво 1, савије леву руку у страну, шака долази испред рамена (длан окренут ка земљи); на 2, исто то учини са десном; на 3, обе руке спусти доле, а на 4, заузме став „на месту вољно“.

За овим изазове другог, трећег,.. па прелази на цео. ргзред.

После овог поједини ученици раде сами пред стројем цео састав, па потом сви. Чешће вежбање чини, те све прецизније изводе покрете, лепо и једновремено. |

Крајем новембра, издвоје се 12 или 16 бољих ђака, те: се спремају да о Св. Сави изведу тај састав пред публиком. Како је тај састав недовољан, то треба да науче још два. Ми препоручујемо ове:

П Састав

Такт 'ј,. Темпо умерено. Почетни став: став петни, руке доле у песницама. Изводи се 4 пута.

1 5 1 Савити труп за 90" напред, десном ногом у страну у раскорачни став, руке напред (дланови назад). Став за дизање терета.

2 издржати.