Učitelj

Прве ческе диференциалне школе 223

цијално — психичким флуидом, који од животних идеала ствара императивне заповести. — Да се жели ослобођење од сваког баласта, и то је тачно, али се ипак велика маса младих људи држи на страни морала и конвенција, ма да се нове генерације почињу да крећу новим путевима.

Идеја сједињења европских држава стварно одговара народном васпитању, више и јаче но игде у Европи. _ Социјални заједнички рад је само једна форма социјалних реформистичких идеја, и социјални солидаризам је у Холандији несумњиво врло јак.

Хол. омладина је далеко од свих екстрема, па ипак живи много здравијим животом од старије генерације, и због тога ће у будућности бити активнија и за буре у животу наоружанија од старијих, па и од омладине многих других народа у свету. Она свакако неће преобразити свет, али ће несумњиво потпомоћи да се он изграђује на много рационалнијој основи.

Прве чешке диференциалне школе Бисенија Лукић

Прве чешке диференцијалне ошште грађанске школе имају — према извештају дта В. Приходе — сличну организацију, какву је израдила реформна комисија при Високој педагошкој школи у Прагу. Основна црта ових школа је школско јединство другог школског ступња, од МГ до 1Х разреда. Школе се састоје из осам семестара и надовезују градиво на У разред основних школа Њихово наставно градиво диференцира се према обдарености ученика, њиховим интересима и потребама, тек од другог семестра. У школи су принципијелно установљена два одељка: хуманистички и технички. На хуманистичком одељку узима се у обзир већа теоретска обдареност ученика. Овај одељак је близак нижој средњој школи. Латински и француски (тезр. и енглески) су предмети изборни. Ако ученик изабере „класичну групу“ има мањи број часова из неких техничких предмета него ученик из „модерне" групе. Колико је год могуће, предмети у појединим семестрима организовани су тако, да ученици могу прелазити из одељка у одељак без битне штете у времену и енергији. Ова организациона гипкост јесте једна од најзначнијих ознака нове школе, јер омогућава педагошко дифернцирање. Наставно градиво подељено је на семестре. Неуспех у појединим предметима тиче се само дотичног предмета за један семестар. Ако, дакле, ученик падне из неког предмета, понавља само овај предмет, али у